Medicul dermatolog Mihaela Leventer a lucrat vreme de 15 ani în sistemul de sănătate de stat, la unul dintre cele mai mari spitale din ţară, Colentina. Din 2005, lucrează doar la propria clinică. Este unul dintre puţinii medici care a refuzat să tacă când a văzut bătaia de joc la care erau supuşi de conducere, a mers în instanţă pentru a reclama abuzurile când a fost scoasă cu tot cu birou în mijlocul holului de managerul de atunci al spitalului, a luptat alături de colegi ori de câte ori a sesizat o nedreptate.
Procesele le-a câştigat, însă, în cele din urmă, a lăsat sistemul de stat şi s-a dedicat exclusiv propriei clinici. Doctorul are multe de spus despre ce nu merge acum în Sănătate şi cum trebuie schimbate lucrurile pentru a le face funcţionale.
EXODUL DOCTORILOR
„Medicul tânăr vrea o viaţă decentă, fără venituri ilicite”
Marea problemă a momentului, exodul medicilor din ţară, doctorul o pune pe seama lipsei de perspectivă şi de siguranţă din societatea românească. „Nu numai salariile mici sunt de vină, ci lipsurile constante din sistem, imposibilitatea activităţii într- un mediu profesional organizat. Medicul tânăr doreşte, după atâţia ani de studiu, să nu dea de un şef abuziv care să-i împiedice dezvoltarea profesională, vrea să fie apreciat şi să câştige suficient pentru o viaţă decentă fără nevoia de a accepta venituri ilicite, să trăiască fără compromisuri”.
CUM SCĂPĂM DE ŞPAGĂ
„Doar mărirea salariilor nu va schimba obiceiul”
Drept dovată că se poate stă faptul că medicii români angajaţi într-un sistem organizat şi coerent (aşa cum sunt în Vest) respectă regulile şi, de cele mai multe ori, performează. „Şpaga este o tară, o mentalitate balcanică şi este posibilă pentru că sistemul este sărac şi oferă oportunitatea dezvoltării acestui fenomen. Nu cred că mărirea salariilor va schimba obiceiul locului la fel cum nu cred că introducerea coplăţii va obliga pacientul să nu mai ofere cadouri şi bani personalului sanitar sau portarului de la instituţia medicală. Creşterea nivelului asistenţei medicale în ansamblul ei şi creşterea accesibilităţii unui număr cât mai mare de pacienţi la servicii medicale gratuite/asigurate va schimba obiceiul„, crede dermatologul.
CÂT DE UTILE SUNT ASIGURĂRILE PRIVATE
„Românii să înveţe că nu pot primi fără să plătească”
Asiguratorii privaţi sunt o verigă esenţială într-un viitor sistem de stat performant. „Cred că asigurările private vor face reguli noi şi oamenii nu vor mai scoate bani din buzunar pentru că serviciile medicale vor fi plătite de asigurator cu condiţia ca pachetele de servicii să fie cuprinzătoare şi să nu existe decontări întârziate”.
În plus, trebuie definit clar ce acoperă pachetul de bază de asigurare, iar românii trebuie învăţaţi că fără plata unei asigurări nu poţi cere servicii gratuite şi medicamente compensate. „Serviciile medicale sunt foarte scumpe şi greu de suportat la nevoie doar din buzunar”, completează dermatologul.
INFORMATIZARE ANTI-FRAUDE
Cardul de sănătate trebuie să devină cât mai repede funcţional pentru a opri fraudele. „Va feri de înregistrările duble, diagnosticele suplimentare nejustificate, excesul de investigaţii pentru că rezultatele pot fi văzute de medicii abonaţi la sistem. În SUA, reţeta este trimisă direct prin sistem, iar pacientul ia un medicament cu instrucţiuni pentru el”, exemplifică specialistul.
Profilul unui doctor cu iniţiativă

  • S-a născut în 1956, la Sibiu;
  • A terminat Facultatea de Medicină Generală la Cluj;
  • După stagiatura făcută la Oradea, şi-a petrecut trei ani ca medic de întreprindere la schela de petrol şi gaze Marghita, „unde am organizat un cabinet exemplar, dotat cu o mică sală de intervenţii”;
  • Din 1988, a început rezidenţiatul la Spitalul Colen tina din Bucureşti, iar din 2005 s-a dedicat exclusiv propriei clinici.
  • E fondatoarea Societăţii Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, reprezentantul în UE al Medicilor Specialişti, membru în Academia Americană de Dermatologie;
  • A obţinut titlul de doctor în medicină în anul 2007.

Şpaga este o mentalitate balcanică şi este posibilă pentru că sistemul este sărac şi oferă oportunitatea dezvoltării acestui fenomen.
„Eficienţa sistemului privat arată că se poate obţine profi t din servicii medicale. De altfel, în această perioadă de criză afacerile medicale au înfl orit pe fondul crizei de la stat.”
MIHAELA LEVENTER, medic

CITIŢI ŞI:

  • Campanie: TU CUM SCHIMBI ROMÂNIA? Participă la cea mai importantă campanie de presă din ultimii ani