Schimb de spioni între Rusia și Lituania

Schimb de spioni între Rusia și Lituania

Președintele lituanian Gitanas Nauseda a grațiat vinerea aceasta doi cetățeni ruși condamnați de către justiția de la Vilnius pentru fapte de spionaj, fapt care a permis un schimb de spioni cu Moscova.

Nauseda a semnat decretul de grațiere a lui Nikolai Filipchenko și Serghei Moisejenko, care execută pedepse cu închisoarea pentru spionaj, potrivit declarației publicate pe site-ul oficial al prezidenției lituaniene.

Ambii cetățeni ruși au fost condamnați de către instanțele lituaniene în anul 2017. Aceștia ar putea fi schimbați cu doi cetățeni lituanieni, Yevgeny Mataitis și Aristidas Tamosaitis, condamnați pentru spionaj în Rusia în anul 2016, scrie agenția de presă Baltic News Service.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un norvegian, Frode Berg, condamnat pentru spionaj și încarcerat în Rusia a fost de asemenea  parte din acest schimb de spioni, scrie BNS.

Decretul președintelui Nauseda este conform cu o nouă lege adoptată de către parlamentul de la Vilnius care reglementează schimbul de spioni.

Purtătorul de cuvânt al președinției lituaniene, Antanas Bubnelis, a refuzat să comenteze în fața presei de la Vilnius informațiile referitoare la eliberarea celor doi ruși.

Oficialii lituanieni au declarat că Filipchenko a lucrat pentru Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) și avea misiunea de a recruta înalți funcționari în fostul stat sovietic. El a fost condamnat la 10 ani în spatele gratiilor și nu a făcut apel la această sentință.

Moisejenko a fost condamnat la 10 ani și șase luni de închisoare  după ce un tribunal din Vilnius a decis că  acesta ar fi recrutat un căpitan al armatei lituaniene care servea la baza aeriană militară Siauliai.

Cei doi lituanieni au fost condamnați în Rusia în anul 2016 fiind acuzați de spionaj militar.