Evenimentul Zilei > International > Schengen este făcut PRAF: Danemarca introduce și ea CONTROLUL la frontiera cu Germania!
Schengen este făcut PRAF: Danemarca introduce și ea CONTROLUL la frontiera cu Germania!

Schengen este făcut PRAF: Danemarca introduce și ea CONTROLUL la frontiera cu Germania!

Începând cu 4 ianuarie, Danemarca va introduce controlul la frontiera cu Germania, după ce Suedia a făcut același lucru pe podul Øresund, care o leagă de Danemarca.

Pentru a stăvili valul de imigranți care o transformaseră într-una din principalele țări de destinație, Suedia a introdus în noiembrie controlul pe podul Øresund.

Începând de anul viitor, țara scandinavă vrea să facă încă un pas și să instaureze controlul documentelor și să-i trimită pe cei în neregulă înapoi în Danemarca.

Ministrul danez pentru Imigrație, Inger Støberg, a estimat că opt din zece imigranți care vor să meargă în Suedia pentru a cere azil, vor rămâne atunci pe teritoriul Danemarcei, membră Schengen.

În consecință, premierul danez Lars Løkke Rasmussen a anunțat că țara sa va introduce, la rândul ei, controale la frontiera cu Germania.

În ultima lună, controalele au fost introduse la frontierele tuturor vecinilor Danemarcei: Norvegia, Suedia, Germania.

Controalele la frontierele interne ale Schengen sunt interzise prin chiar textul acordului care reunește membrii acestui spațiu de liberă circulație.

Toate statele care au introdus controale sau chiar au ridicat garduri la frontierele lor au invocat o situație de criză temporară, însă oficialii de la Bruxelles au avertizat în repetate rânduri că aceasta poate dura ani de zile de acum încolo.

Pe podul Øresund circulă zilnic 30.000 de oameni și premierul danez a apreciat că măsura controlului riscă să creeze serioase blocaje în trafic.