Uneori, aceste scenarii ajung și la cunoștința marelui public  prin intermediul unor think-tank-uri și publicații specializate în probleme militare sau economice , precum  globalfirepower.com, RAND Corporation sau Bussines Insider. Toate datele disponibile arată că Rusia este un adversar extrem de periculos pentru NATO, iar Kremlinul a reînceput, de ani buni, să aloce sume uriașe pentru programele sale militare.

„În timpul Războiului Rece, bugetul apărării a reprezentat aproape jumătate din cheltuielile totale ale țării. Acum, cheltuielile militare reprezintă un procent mai mic. în ciuda acestor diferențe procentuale uriașe față de anii ’80, bugetul rusesc al apărării este din nou în ascensiune. Din 2006 până în 2009, bugetul apărării a sărit de la 25 de miliarde de dolari la 50 de miliarde de dolari, susține Business Insider. O altă sursă afirmă că bugetul pentru apărare a urcat la 90 de miliarde de dolari în 2013”.

Banii alocați de Kremlin întrețin o armată mai mică decât în timpul Războiului Rece. „În 2013, Armata rusă avea aproximativ 766.000 de angajați activi și până la 2,4 milioane ca forțe de rezervă, potrivit globalfirepower.com. În timpul Războiului Rece, Armata Sovietică avea până la trei-patru milioane de militari”.

Chiar dacă forțele armate s-au micșorat, puterea e foc a rămas uriașă. „Conform aceleiași evaluări din 2013, armata rusă are peste 3.000 de aeronave și 973 elicoptere. Pe teren, Globalfirepower.com spune că Rusia are 15 mii de tancuri, 27.000 de vehicule de luptă blindate și aproape 6.000 de piese de artilerie autopropulsate”.


„Rusia, pe picior de război!” Informaţiile unui general român. Strategii KGB-iste

Războiul rece, reîncălzit! SUA mută o flotă de război în coasta lui Putin


În ceea ce privește marina, globalfirepower.com evaluează că rușii ca au 352 nave, inclusiv un portavion (Admiral Kuznețov), 13 distrugătoare și 63 de submarine. Marea Neagră este o zonă extrem de importantă din punct de vedere strategic pentru Rusia pentru că îi asigură accesuul spre Mediterana.

Analiștii susțin, e asemenea,  că armata rusă are un arsenal uriaș de arme convenționale și nucleare, de la rachete de croazieră până la sisteme de apărare aerienă foarte eficiente (S-300 și S-400). Agențiile de știri rusești susțin că un sistem nou de apărare aeriană S-500, capabil să atingă ținte de până la 125 de mile, se află deja în stadiul de testare.

Dată fiind forța uriașă a armatei rusești,  mulți experți susțin că, deși dimensiunea, puterea de foc, supremația aeriană și tehnologia NATO ar putea aduce, în cele din urmă victoria, va fi vorba de un efort uriaș și milioane de victime. Un studiu Rand, publicat în 2916, afirmă că forțele NATO din Europa de Est nu ar putea rezista unei invazii rusești în Letonia, Lituania și Estonia.

După efectuarea unei serii de simulări de război pe diverse  scenarii, studiul Corporației Rand a stabilit că pentru a asigura apărarea cu succes a acestei regiunii, NATO ar avea  nevoie de  o forță aeriană i terestră mult mai mare decât cea desfășurată în prezent.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE