Festivalul de film de la Göteborg, la care România a fost ţară invitată în acest an, a luat sfârşit în cursul weekend-ului abia încheiat. "She Monkeys", lungmetrajul de debut al Lisei Aschan, a obţinut premiul FIPRESCI, dar şi principalul trofeu al evenimentului, Dragonul, şi suma de un milion de coroane, în timp ce filmul "Blue Valentine", de Derek Cianfrance, s-a ales cu "Ingmar Bergman International Debut Award", numărându-se, alături de "Black Swan", "The King’s Speech", "Certified Copy", "William S. Burroughs: A Man Within", "King’s Road", "The First Beautiful Thing" şi "El Medico – The Cubaton Story", printre cele mai populare filme care au putut fi vizionate în cadrul festivalului.

Dragonul pentru cel mai bun documentar suedez i-a revenit peliculei "I was Worth 50 Sheep" de Nima Sarvestani. Publicul a optat pentru "I miss you" de Anders Grönros (Cel mai bun film nordic) şi pentru "Tears ofGaza" deVibekeLøkkeberg (Cel mai bun lungmetraj).

  • La filmele care au fost selecţionate la Festivalul de la Göteborg – care a durat timp de 10 zile – s-au vândut peste 130.600 de bilete.
  • Au avut loc 750 de proiecţii şi au putut fi vizionate 443 de filme din 76 de ţări. Numărul spectatorilor a ajuns la 32.620, crescând cu 1,4 procente faţă de anul trecut.
  • Totalizând numărul de evenimente aferente festivalului şi seminariile, organizatorii au calculat că 163.000 de persoane au participat.
  • Numărul celor care au avut acreditări la la Festivalul de la Göteborg – jurnalişti, reprezentanţi ai industriei cinematografice şi invitaţi ai evenimentului – a fost acelaşi ca şi în anii trecuţi: 1.800. În schimb, numărul participanţilor la Nordic Film Market s-a dublat în ultimii doi ani.

Anul acesta, invitatul special al evenimentului a fost regizorul şi scenaristul deţinător de Oscar Charlie Kaufman. De altfel, 11 dintre peliculele selectate la Göteborg au fost nominalizate la premiile decernate de Academia americană de film.

Din juriul competiţiei a făcut parte multi-premiatul regizor Danis Tanovic, iar printre filmele proiectate s-au numărat "Attenberg", de Athina Rachel Tsangari (Coppa Volpi pentru Cea mai bună actriţă, Veneţia, 2010) şi "Copacabana", de Marc Fitoussi (Semaine de la Critique, Cannes 2010).

Deplasarea a fost realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român.

<iframe title="YouTube video player" width="560" height="345" src="http://www.youtube.com/embed/BsB_tsS7mbo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

32.620 de spectatori
a adunat cea de-a 34-a ediţie a Festivalului de film de la Göteborg, unde au avut loc 750 de proiecţii şi au putut fi vizionate 443 de filme din 76 de ţări