Evenimentul Zilei > Politica > Scandalul din Valea Uzului ia amploare. Un protest masiv va avea loc curând
Scandalul din Valea Uzului ia amploare. Un protest masiv va avea loc curând

Scandalul din Valea Uzului ia amploare. Un protest masiv va avea loc curând

Scandalul pentru cimitirul din Valea Uzului continuă. Preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Csomortányi István, a spus că protestele pentru cimitirul din Valea Uzului vor continua.

Următorul eveniment este programat pentru joi, 27 iunie, la Sfântu Gheorghe, de la ora 18:00, în Piața Centrală a orașului.

„Am cerut demisia sau demiterea prefectului de Harghita pentru motivul că lucrează împotriva cetăţenilor din judeţul pe care ar trebui să-l reprezinte, stoparea naţionalizării cimitirului din Valea Uzului, care se află în proprietatea şi administrarea comunei Sânmartin din judeţul Harghita şi readucerea cimitirului militar la starea iniţială, înainte de a fi începute lucrările fără autorizaţia de construire emisă în mod legal – fiindcă toate lucrările de acolo au fost realizate conform unei autorizaţii emisă de primăria oraşului Dărmăneşti, care nu are nici drept de proprietate şi nici nu a respectat legea 50 privind autorizarea construcţiilor. Am cerut însă, deocamdată, fără niciun efect. Este o cerere formulată, practic, de la izbucnirea scandalului legat de cimitirul militar", a declarat liderul PPMT, luni, la Oradea.

Csomortányi István anunță că din moment ce la Miercurea Ciuc au participat aproximativ 1.500 – 2.000 de oameni, organizatorii se asteaptă la cel puțin același număr de protestatari și joi, la Sfântu Gheorghe.

Motivele pentru care se va protesta, potrivit președintelui PPMT, se referă la monumentul şi cele 52 de cruci amplasate pe o parcelă unde ar fi „date certe şi sigure că au fost înmormântaţi militari-eroi ai armatei austro-ungare”.

„Construcţia respectivă s-a făcut fără autorizaţia Ministerului Cultelor şi a altor acorduri necesare", a completat liderul PPMT.