Fuga lui Graham Greene în Mexic a intrat in legendă, pentru că atunci scris capodopera "Puterea şi Gloria", despre un preot alcoolic şi un poliţist trimis să-l vâneze. Mult timp s-a crezut că Greene a fost trimis în Mexic de Vatican pentru a scrie despre abuzurile guvernului de acolo.

Autobiografia unui foarte bun prieten al lui Greene, regizorul brazilian Alberto de Almeida Cavalcanti, care a murit în 1982, la vârsta de 85 de ani, a făcut lumină asupra plecării scriitorului în Mexic, după ce a ajuns în anii 2000 la Institutul Britanic de Film.

În 1937, Greene a lucrat pentru revista Night and Day. Într-o cronică despre filmul "Wee Willie Winkie", cu Shirley Temple, care avea doar opt ani, Greene a scris: "Admiratorii ei – bărbaţi de vârsta a doua şi funcţionari – reacţionează la cochetăria ei dubioasă, la vederea trupului ei micuţ bine făcut şi atractiv, caracterizat de o vitalitate enormă, utilizând povestea şi dialogul drept cortină-pretext pentru a-şi ascunde dorinţele".


Studioul Twentieth Century Fox, simţindu-se acuzat de pedofilie, i-a intentat proces în numele lui Temple, invocând faptul că Greene a sugerat că a jucat "sexy" în mod deliberat în faţa unui "public format din bătrâni imorali, gata să se bucure de aroma fină a unei mici creaturi plină de şarm li necoapte", scrie Cavalcanti, făcând referire la acuzaţiile de pedofilie.

"Mulţumita unor prieteni vigilenţi, Graham a fost avertizat că producătorii americani ai filmului l-au dat în judecată, iar acest lucru ar fi putut avea drept consecinţe o amendă grasă pentru susţinătorii publicaţiei Night and Day şi o pedeapsă cu închisoarea pentru Graham. Singura soluţie era să găsească o ţară care nu avea acord de extrădare cu SUA. Au ales Mexic, iar bietul nostru Graham a plecat repede acolo. Este foarte probabil ca Shirley Temple să nu fi ştiut niciodată că, în parte, datorită ei, în timpul exilului său, Graham Greene a scris una dintre cele mai bune cărţi ale sale".

Procesul a avut loc pe 22 martie 1938. Greene a plecat în Mexic pe 29 ianuarie şi s-a întors în Marea Britanie în mai. Judecătorul, care a amendat revista cu doar 3500 de lire sterline, s-a plâns că a fost mare păcat că Greene nu a putut fi contactat de tribunal pentru a-şi justifica acuzaţii de pedofilie, spune Cavalcanti în memoriile sale.