Evenimentul ZileiOpiniiOpinii EVZScandalul cu fostul baron PSD Gheorghe Nichita nu este unul sexual

Scandalul cu fostul baron PSD Gheorghe Nichita nu este unul sexual

Scandalul cu fostul baron PSD Gheorghe Nichita nu este unul sexual
Dimineața aceasta am auzit două florărese discutând despre cazul primarului de la Iași, Gheorghe Nichita.

 „Avea și el, ca tot omul, o amantă. O mai pleznea, ca tot bărbatul. Prigoană nu o fugărea pe Bahmuțeanca cu pliciul? Chiar să-l ia mascații pentru așa ceva?”, se minuna una dintre ele. „Au înnebunit, fă, ăștia, de tot!” i-a răspuns „colega” de tarabă.

Întâmplător, cu câteva ore mai târziu, când televiziunile transmiteau sosirea lui Gheorghe Nichita la Curtea de Apel București, pentru judecarea arestării preventive, mi-a atras atenția o întrebare adresată de una dintre jurnalistele televiziunilor de știri. Nichita a fost întrebat dacă este „obsedat sexual”. O întrebare „naturală”, după aproape o săptămână în care amanta primarului a fost, fără voia ei, vedetă a emisiunilor de divertisment și relația celor doi a umplut paginile tabolidelor.

Adăugați la asta răspunsul nefericit sau foarte bine gândit al prim-ministrului Victor Ponta din interviul acordat sâmbăta trecută colegului nostru Dan Andronic.

„Nu ştiam că pentru spionarea unei iubite eşti arestat preventiv”, a spus Victor Ponta zâmbind șmecherește. Până joi, însă, prim-ministrul și-a schimbat poziția și Gheorghe Nichita și-a dat demisia din PSD, dar nu a găsit potrivit să plece și de la primărie. „Rămâne stăpân peste oraș”, a concluzionat o colegă ziaristă din Iași. Poziția administrativă a lui Gheorghe Nichita este foarte importantă în discuție pentru că problema gravă, din spatele picanteriilor amoroase care au atras atenția publicului, este modul în care acest baron local a înțeles să folosească funcția publică.

Scandalul Nichita nu este unul sexual și cele mai importante aspecte ale cazului nu au neapărat legătură cu zbuciumul erotic al edilului din Iași. Implicațiile sunt de cu totul altă natură și trebuie percepute într-un context mult mai larg. Ține de modul în care au crescut și s-au cimentat baroni locali care au ajuns să controleze orașe întregi, un fenomen care nu are culoare politică. A crescut sub toate puterile și s-a amplificat constant în primul rând din pricina lipsei de eficiență a sistemului judiciar de pe plan local.

Nu este o întâmplare că Nichita a fost săltat de structura centrală a DNA. Omul a putut să-și consolideze puterea și la PDL și la PSD pentru că pe plan local a beneficiat de o imunitate mult mai puternică decât cea pe care o au parlamentarii. O imunitate „de facto”, care nu apare în nicio lege și care ține de legături fără culoare politică.

În cazul Adomniței, baronașul liberal din Iași, surse apropiate anchetei au spus presei că este implicată o firmă condusă de o doamnă care a organizat nunta fetei lui Gheorghe Nichita. În toate orașele mari controlate de baroni cimentați la puterea locală carnetul de partid nu are o relevanță specială. Șmecherii ca Gheorghe Nichita știu să se plaseze abil în fața unei mulțimi care merge într- o direcție și supraviețuiesc astfel schimbărilor generale de direcție.

Așa a făcut și Nichita, când s-a cocoțat pe valul electoral de care a profitat USL. Din păcate publicul larg nu percepe exact aceste fenomene și interpretează evenimentele în moduri simple. În cazul Nichita, din păcate, prea mulți au interpretat scandalul în cheia picanteriilor amoroase. Nu despre asta e vorba. E vorba despre un primar care s-a transformat în stăpân absolut al unui oraș până la nivelul în care a considerat normal să pună Poliția Locală să-i supravegheze amanta.

Este vorba despre un primar care avea legături cu clanurile interlope cele mai periculoase. Sunt lucruri cu efecte infinit mai grave asupra comunității decât posibilele obsesii sexuale ale personajului.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.


Pagina de autor a jurnalistului Mălin Bot, de pe evz.ro

 
 


.

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

 


Citiţi mai multe:


 


Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egaliVezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!


Accesează: