Scandal în Rusia. Șeful penitenciarelor a fost demis din cauza abuzurilor

Scandal în Rusia. Șeful penitenciarelor a fost demis din cauza abuzurilor Sursa: pixabay

Președintele Putin l-a demis pe șeful serviciului închisorii din Rusia din cauza torturii exercitate asupra deținuților.

Alexander Kalashnikov, în vârstă de 57 de ani, a fost concediat la câteva săptămâni după ce au fost difuzate videoclipuri cu deținuți sodomizați și bătuți într-o infirmerie de tuberculoză din închisoare. Kremlinul nu a dat un motiv pentru demitere, dar o sursă a declarat că are legătură cu controversa începută în jurul acestui caz.

Videoclipurile au fost oferite de denunțătorul Serghei Savelyev, în vârstă de 31 de ani, care a fost condamnat pentru o acuzație de droguri în 2013. El a fost transferat la unitatea din orașul Saratov, la 725 de km sud-est de Moscova, unde a primit postul de administrator. Una dintre sarcinile sale a fost să șteargă imaginile de pe camerele care îi vizau pe gardieni. Începând să se ocupe de acest lucru, Saveliev a descoperit imagini cu deținuți bătuți și abuzați sexual. El a copiat în secret filmările și le-a scos pe piața de contrabandă când a fost eliberat în februarie.

Patru sute de deținuți au susținut că au fost abuzați. Pe fondul scandalului, șeful regional al serviciului penitenciar a demisionat și 18 ofițeri au fost concediați. Activiștii spun că deținuții au fost torturați pentru a primi informații sau pentru a-i face să le ofere bani. De asemenea, s-a spus că tortura ar putea fi ordonată și de către oameni din afara închisorii pentru suma de 30.000 - 50.000 de lire sterline.

Ne puteți urmări și pe Google News