Hotelul Mamaia ar putea fi vândut luna viitoare, cu 3,7 milioane de euro, bani care să acopere o parte din pierderile înregistrate de SC Mamaia SA.
Ministerul Dezvoltării şi Turismului va scoate la vânzare, luna viitoare, active ale SC Mamaia SA, care deţine Hotelul Mamaia (5 stele), două vile, câteva depozite în Constanţa şi mai multe terenuri pe litoral, susţin surse din cadrul societăţii. Vânzarea e motivată prin faptul că societatea merge mai mult pe pierderi (4,250 milioane de lei pierderi numai anul trecut).
În plus, SC Mamaia SA are datorii la banci, conturile i-au fost blocate, iar inspectorii ANAF au descoperit, în urma unui controlul demarat săptămâna trecută, o încrengătură financiară, cheltuieli de milioane de euro nejustificate şi contracte atribuite pe sume modice unor apropiaţiai conducerii societăţii.
SC Mamaia SA a fost condusă, în perioada 2003-2009, de Lucian Victor Dan, numit de fostul ministru Dan Matei Agathon. El ar fi rezistat schimbărilor politice fiind "ba finul lui Bartolomeu Finiş, apropiat al guvernării Năstase, ba al cuiva din cercurile apropiate conducerii PDL", spun surse apropiate.
Deseori s-a afişat alături de echipa lui Radu Mazăre şi a pus restautantul Hotelului Mamaia la dispoziţia Consiliului Local Constanţa pentru şedinţe.
Contracte cu soacra
Una dintre primele decizii luate de Lucian Victor Dan în calitate de director al societăţii a fost să-i "ofere" Vila 22 din Mamaia soacrei sale, Victoria Bărbulescu, printr-un contract de asociere în participare încheiat cu SC Best Hotels& Tours SRL.
Contractul, semnat în scopul "modernizării şi redării vilei în circuitul turistic pentru obţinerea unui profit rezultat din activitatea de închiriere", prevedea un profit anual de 1.000 de dolari, utilităţile "în valoare de cel puţin 5 miliarde de lei vechi", fiind plătite de SC Mamaia SA.
Mai mult, Vila 22 era revendicată, din 2002, în baza Legii 10/2001, de surorile Pierette şi Marina O’Brien. Anul acesta, ele au câştigat procesul, dar tot nu pot intra în posesia vilei deoarece contractul a fost cedat între timp unui italian. Au obţinut totuşi poprirea conturilor societăţii.
Tot în 2003, soacra directorului a primit un contract de asociere pentru folosirea şi modernizarea Cazinoului din Mamaia, în valoare de 10 miliarde de lei vechi, contract aflat în atenţia procurorilor constănţe ni.
Director la stat, acţionar la firma cu care făcea afaceri
Cele mai controversate contracte au fost încheiate în anul electoral 2008. Un exemplu este contractul de asociere dintre SC Mamaia SA şi SC Perfect Team Net SRL Bucureşti (31 martie 2008), administrată de Adrian Popescu.
Contractul, valabil doi ani, prevedea închirirea terenurilor din Complexul Sportiv Mamaia pentru activităţi de divertisment. Aşa a apărut Clubul Bamboo Mamaia, care în acte avea o suprafaţă de 2.200 de metri pătraţi, iar în realitate, cu 1.000 de metri pătraţi mai mult.
Valoarea contractului era de 32.500 de euro pe an, în condiţiile în care, potrivit unor surse din cadrul SC Mamaia SA, profitul clubului era de 25.000 de euro pe noapte. Apoi, la trei zile de la semnarea contractului de asociere, SC Perfect Team Net SRL aproba vânzarea a 40% din acţiuni fix către Lucian Victor Dan.
Tot în 2008, în luna august, administratorul SC Perfect Team Net SRL, Adrian Popescu, ca persoană fizică, încheia alt contract cu SC Mamaia SA, în valoare de 370.000 de euro.
Potrivit documentelor, "vânzătorul se obligă să vândă şi cumpărătorul se obligă să cumpere: ecran pe leduri BARCO 4/3 - model 2008, controller, sistem de distribuţie şi alimentare". Surse din cadrul societăţii spun că "marfa a venit desfăcută, era veche şi folosită ca să facă reclamă la Bamboo".
În martie 2009, cu câteva zile înainte de a fi schimbat din funcţie, directorul Lucian Victor Dan încheia un contract de vânzare- cumpărare în valoare de 336.134 de euro cu firma Point Work SRL Constanţa, pentru achiziţionarea unui echipament outdoor de videoproiecţie şi servicii de montaj, implementare soft, prelucrare date grafice şi servicii de mentenanţă.
După înlocuirea directorului Dan, SC Mamaia SA a cerut restituirea sumei încasate şi preluarea echipamentului deoarece nu exista un proces-verbal de predare-primire a mărfii şi nici certificate de garanţie sau cărţi tehnice.
Angajaţi ai societăţii reclamă şi alte cheltuieli "aberante": "Numai o pernă de la Hotelul Mamaia costă 600 euro. Vitralii de mii de euro, aparate de fitness de miliarde de lei, ecrane, LCD-uri, obiectele de inventar sunt supraevaluate, salariile şefilor erau mai mari decât ale miniştrilor. Aveam şapte firme de internet, 21 de linii telefonice fixe în cele doar cinci birouri ale SC Mamaia", susţin aceleaşi surse.
REACŢIA FOSTULUI DIRECTOR
"Am făcut lucruri frumoase, sunt om cinstit"
Actualul director al SC Mamaia SA, Corina Gheorghe, a refuzat să ofere informaţii de spre situaţia financiară a societăţii, dar nici nu a infirmat neregulile descoperite de reporterii EVZ.
"În baza mandatului meu de manager, am un contract de confidenţialitate încheiat cu Ministerul Turismului. Hotelul Mamaia merge foarte bine, ce treabă are hotelul cu blocarea conturilor societăţii?", ne-a declarat Corina Gheorghe.
N-a vrut să comenteze informaţiile potrivit cărora hotelul ar urma să fie scos la vânzare, cu 3,7 milioane euro, şi ne-a trimis la fostul director, Lucian Victor Dan. Acesta, indignat de "insinuările actualei directoare", susţine că "ăştia care sunt acum la putere vor să facă din mine acarul Păun după ce, numai într- un an, au distrus societatea".
"Până să fiu dat afară, am făcut numai lucruri frumoase, sunt un om cinstit, n-am furat nimic. De 5 ani sunt purtat pe drumuri şi anchetat de procurori pentru contractele cu soacra mea, şi la Cazinou şi pentru Vila 22. În urmă cu 2 săptămâni am primit NUP de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa. M-am săturat să tot explic că tot ce am făcut a fost legal. Nu mai suport să fiu tratat ca un infractor", ne-a declarat el.
"Puteam face publicitate şi plăti toţi salariaţii"
Pe de altă parte, fostul director susţine că în arhiva SC Mamaia SA există documente care atestă că Vila 22 a fost retrocedată moştenitorilor şi că nu mai este treaba lui că s-a pus poprire pe conturile societăţii sau că italianul nu a plecat din vilă.
De altfel, Lucian Victor Dan are o explicaţie şi pentru cumpărarea echipamentelor outdoor de videoproiecţie, care zac de mai bine de un an în depozitul SC Mamaia SA.
"Făceau parte din politica de dezvoltare a societăţii, pe care vroiam să o pun în aplicare, dar nu am mai apucat. Ce nu au înţeles ei este că, prin ele, puteam face publicitate în urma căreia îi puteam plăti pe toţi salariaţii SC Mamaia. Era foarte simplu, puteau foarte bine să mă cheme şi le explicam că doar nu le-am luat eu acasă, unde să le pun?", conchide Dan.
4,250 milioane de lei sunt pierderile înregistrate în acest an de SC Mamaia SA