Evenimentul Zilei > Actualitate > Satul care a câștigat lupta cu statul scapă de carantină, la termen
Satul care a câștigat lupta cu statul scapă de carantină, la termen

Satul care a câștigat lupta cu statul scapă de carantină, la termen

Deja celebra localitate Gornet, care a dat statul român în judecată pentru instituirea nefondată a carantinei în satul prahovean, cerându-i despăgubiri de 4 milioane de euro, va scăpa de carantină, care se va încheia la termen, miercuri 5 august, la ora 20.00.

Carantina instituită în satul prahovean Gornet la data de 22 iulie va înceta în termenul stabilit legal, mai precis „începând cu data şi ora emiterii ordinului şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta”, informează Instituţia Prefectului Prahova.

În cursul zilei de miercuri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a adoptat o hotărâre privind ridicarea carantinei zonale în satul Gornet. Instituţia Prefectului a precizat că acest ordin nu va mai fi emis, carantina urmând să se încheie la termen.

În perioada următoare, starea de sănătate a populaţiei din satul Gornet va fi monitorizată prin intermediul asistenţei medicale primare (medici de familie, asistenţi sociali), sub supravegherea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Conform anchetelor epidemiologice efectuate de către DSP Prahova, în perioada 22 iulie – 3 august au fost depistate 13 cazuri noi de infecţie COVID-19, dintre care patru au fost din comunitate şi nouă au fost din rândul contacţilor celor 15 cazuri confirmate înainte de instituirea carantinei zonale.

Dintre cele patru cazuri din comunitate, două sunt izolate în spital, iar două la domiciliu. Pentru acestea au fost identificaţi zece contacţi, patru având test RT-PCR pentru SARS-CoV-2 negativ şi ceilalţi şase fiind carantinaţi la domiciliu.

Hotărârea de instituirea a carantinei zonale, luată în pe 22 iulie, a fost adoptată în conformitate cu prevederile privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, care precizează că o astfel de măsură se instituie prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritoriale şi cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică, relatează Agerpres.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.