Sarkozy, pe urmele lui Lafayette in SUA

Sarkozy, pe urmele lui Lafayette in SUA

Liderul de la Paris a fost tratat "ca un marchiz" si l-a asigurat pe presedintele George W. Bush de prietenia franceza.

Nicolas Sarkozy si George W. Bush s-au dat peste cap, in ultimele doua zile, pentru a prezenta in culori cat mai stralucitoare, ceea ce diplomatii si comentatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului au numit „prietenia franco-americana” din era post-Chirac.

Dincolo de subiectele de pe agenda, prima vizita oficiala a presedintelui francez la Washington a prilejuit un sir de ceremonii menite sa scoata in evidenta alianta istorica si interesele comune ale celor doua tari.

Daca in Franta a cerut sa nu fie „chinuit” pentru prietenia sa cu americanii, ajuns la Washington, Sarkozy a fost mult mai direct: „Vreau sa recuceresc inima Americii, si asta pe termen lung!”. Gazdele au reactionat pe masura. La dineul organizat marti, la Casa Alba, printre delicatesele servite s-a numarat si un tort care marca a 250-a aniversare a marchizului de Lafayette, ofiterul si omul de stat francez care a jucat un rol important in revolutia americana. Presedintele francez a mai acordat decoratii veteranilor americani din cel de-al Doilea Razboi Mondial si urma sa se adreseze, ieri-seara, in fata celor doua Camere ale Congresului SUA.

Acorduri si dezacorduri

„Nu am inteles de ce trebuia sa ne suparam pe SUA. Statele Unite si Franta nu s-au aflat niciodata in razboi”, a declarat Sarkozy, cu o referire la diferendul dintre cele doua tari, pe tema razboiului din Irak. „Este posibil sa avem dezacorduri sau diferenduri, dar ramanem prieteni intrucat facem parte din aceeasi familie”, a insistat el. Deocamdata, pozitia lui Sarkozy indica mai degraba posibilitatea unor acorduri. Ca si Bush, presedintele francez sustine aplicarea unor sanctiuni mai dure Iranului, dar si independenta Kosovo. Mai mult, Parisul doreste imbunatatirea relatiilor cu Israelul.   Pe de alta parte, spre deosebire de noii sai prieteni, presedintele francez nu vede cu ochi buni aderarea Turciei la UE. In plus, Sarkozy a profitat de ocazie pentru a apara interesele economice ale Frantei si a mentionat devalorizarea dolarului american in fata monedei unice. „Nu aveti nevoie de un dolar prea slab, tehnologia si cunostintele voastre sunt suficiente”, a explicat el.

MENAGE A TROIS

Dupa Sarko vine Merkel Sarkozy va fi urmat de cancelarul german, care il va vizita pe Bush la ferma sa din Texas, la sfarsitul saptamanii. Angela Merkel a sustinut la randul ei apropierea Germaniei de SUA, dupa diferendul transatlantic legat de Irak, dar nu a impartasit entuziasmul lui Sarkozy si, mai mult, a folosit vizita la Washington pentru a insera unele critici legate de inchisoarea de la Guantanamo.

In vreme ce Sarkozy si Merkel vor intra in competitie pentru statutul de aliat european al SUA, scrie „Der Spiegel”, administratia de la Washington ar putea sa foloseasca situatia pentru a-I intoarce pe unul impotriva celuilalt.

Ne puteți urmări și pe Google News