Primarele de dreapta și de centru de duminica trecută ne-au luat pe toți prin surprindere, cu rezultate departe, foarte departe de tot ce credeau analiștii și spuneau sondajele.

De luni de zile jocul părea făcut: Alain Juppé instalat confortabil în frunte, Sarkozy, după hold-up -ul asupra partidului, venind tare din urmă și undeva, departe, cu scoruri de o cifră, un pluton de aspiranți pe care nu prea îi bagă nimeni în seamă.

Totul a început să se clatine în urmă cu trei săptămâni. Trei dezbateri televizate între cei 7 candidați la primare s-au soldat toate cu un învingător : François Fillon, fostul prim ministru din mandatul lui Sarkozy, fost ministru al afacerilor sociale și al educației în diferitele guverne din mandatele lui Chirac. Strategia lui, spre deosebire de a celorlalți, a fost să vorbească despre programul său și numai despre programul său, fără atacuri directe și fără ciorovăieli cu competitorii.

Creșterea lui a fost constantă, până în ultimele zile din campanie când unele sondaje îl dădeau umăr la umăr cu cei doi favoriți, Juppé și Sarkozy. Nimeni nu s-a așteptat însă la tăvălugul care a trecut peste Republicani duminică : Fillon 44,2%, Juppé 28,5%, Sarkozy – 20,6%.

Așadar fostul președinte, Nicolas Sarkozy, a fost eliminat fără drept de apel, iar harta electorală arată că nu s-a aflat în frunte nici măcar în fiefurile lui tradiționale

În ceea ce-l privește pe Juppé, care pe toată perioada campaniei s-a comportat ca că și cum a câștigat deja, s-a aflat în frunte doar în propria regiune, Aquitaine (Bordeaux). În rest, toată Franța a votat masiv cu François Fillon, un « anticharismatic ».

Scorul absolut surprinzător afișat de Fillon a semănat panică și în tabăra lui Juppé. O frază ambiguă din discursul acestuia lasă chiar de înțeles că Juppé s-a gândit să se retragă pur și simplu, înaintea turului doi. Acesta va avea totuși loc duminica viitoare.

O altă surpriză la care nu se aștepta nimeni : Sarkozy și-a anunțat susținerea pentru fostul lui prim ministru, François Fillon. Aritmetica face ca în principiu, turul doi să fie deja adjudecat de învingătorul primului tur, căci dintre cei 7 candidați, unul singur s-a raliat lui Alain Juppé (Natalie Kosciusco- Morizet). O dezbatere televizată va avea loc joi iar Juppé și-a stabilit deja strategia : atacul împotriva omului Fillon și împotriva programului său.

Cine este noua stea a dreptei franceze?

Probabil că ceea ce a atras la François Fillon este claritatea programului și verticalitatea personajului. Unul dintre puținii oameni politici francezi care nu are probleme judiciare, care s-a raliat dreptei catolice tradiționale propunând să atace legea privind filiația în cazul cuplurilor homosexuale și care merge pe un proiect economic radical: suprimarea săptămânii de lucru de 35 de ore, suprimarea a 600.000 de posturi de funcționari, creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, suprimarea impozitului pe avere, facilități pentru întreprinzători.

În ceea ce privește politica externă, Fillon identifică drept primul inamic al Franței Statul Islamic și deci pledează pentru o înțelegere cu Rusia.