Bănăţenii au sărbătorit ieri, în premieră pentru ţara noastră, Ziua Vecinilor, sărbătoare adoptată după modelul European. Mii de arădeni şi timişoreni au petrecut ieri printre blocuri sau pe străzile din cartierele cu case, bunătăţile culinare fiind preparate de participanţi.
Timişoara, cartierul Circumvalaţiunii, un bloc de ofiţeri MApN în rezervă. Doamnele au bucătărit ore în şir ca să pună pe masă cele mai gustoase sărăţele, alături de salate ingenioase şi aperitive colorate, în timp ce domnii au ferchezuit grădiniţa de lângă bloc şi au făcut focul pe iarba dintre blocurile de beton.
Locatarii blocului de pe Aleea Cascadei nr. 1 şi-au invitat şi vecinii de la celelalte blocuri, însă fără succes. Aseară, la ora 18.00, în faţa blocului, pe un petec de iarbă, a fost dispusă „artileria grea”: un grătar pe cărbuni, lung de aproape un metru, pe care mai tinerii „recruţi” învârteau cârnăciori, mici şi pulpe de pui. Separat, un grătar – disc, plin cu ulei sfârâind, era pregătit să rumenească alte bunătăţi.
Lateral, flancul ofiţerilor rezervişti, urmărea cu câte un pahar de unică folosinţă în mână, gastro-talentul lor. „Locţiitorul meu civil, Alexandru Pelici, a reuşit să organizeze disciplinat totul aici”, ne spune colonelul (r ) Moise Brebe, preşedintele Asociaţiei de proprietari. A împlinit 81 de ani, din care 42 i-a trăit aici. Pentru cei cu chef de mişcare au montat şi o masă de ping-pong.
O întâlnire la două luni
Un pic mai restrase, doamnele, îmbrăcate în haine de sărbătoare, stăteau în jurul unei mese – foişor. „Soţiile au pregătit tot ce se vede. Partea bună e că noi plătim berea şi carnea, restul nu costă, fiind pregătite de femeile noastre”, ne mai spune colonelul (r) Brebe.
Evdochia Şercău, 68 de ani, a preparat o plăcintă cu brânză sărată numai bună de mâncat la bere, iar Iulia Bartha a migălit cornuri pufoase cu caşcaval şi fursecuri cu ciocolată.
Doamnele trecute de prima tinereţe nu se abţin să nu laude cel mai activ cuplu din bloc, familia Pelici, care a amenajat grădiniţa cu flori şi băncuţe din faţa blocului. „Sunt convinsă că de acum ne vom întâlni aşa cel puţin o dată la două luni. Şi de acum înainte poate că ne vom certa la şedinţele cu locatarii, însă în cadru relaxat altfel putem tranşa problemele noastre”, consideră Petria Pelici, membră a „Clubului femeilor”.
Astfel de sărbători ale Vecinilor au fost organizate de mai multe consilii consultative de cartier şi asociaţii de proprietari, iar municipalitatea a făcut cinste cu prăjituri de cofetărie.
Arad: orchestre cu muzică de petrecere
Cartierul Micălaca. Vecinii şi-au dat întâlnire în zona locului de joacă. Nistor Stelian a fost cel care a avut grijă ca vecinii săi să ştie că de acum au o zi numai pentru ei. „Este pentru prima oară când sărbătorim aşa ceva. Fiecare a adus ce a putut: prăjituri, cârnăciori, sucuri, bere. Dacă ne-am întâlnim, discutăm, aşa într-un fel de şedinţă de blocuri, chiar a zonei, despre probleme de spaţii verzi, locuri de joacă, aranjare a zonei, toaletare a copacilor”, a spus Nistor Stelian, organizatorul petrecii din cartier.
În acelaşi cartier, dar în zona Voinicilor, oamenii au reuşit să împace doi vecini. „Am reuşit chiar să împăcăm doi vecini. Erau certaţi şi am zis, hai mă să vă împăcaţi. Nu prea au vrut la început, dar în final au dat mâna şi au bătut împreună o bere. Am zis ca cele rele să se spele, cele bune să s-adune”, spune Dimitrie Maxim, care este administrator de bloc de 30 de ani.
Gulaş făcut la ceaun
Pe strada Poetului, în jur de 150 de persoane au petrecut în acordurile unei orchestre care cânta muzică de petrecere, după ce au savurat mâncarea făcută la ceaun.
„Am adus o formaţie, tot vecini de-ai noştri. Am cunoscut vecini pe care nu i-am cunoscut până acuma şi chiar m-am bucurat pentru treaba asta”, spune Diana Mocan, care deţine o alimentară în zonă şi care a plătit muzica. De mâncare s-a ocupat Teodora Luca. „Am făcut un ceaun imens cu gulaş, care este foarte bun, cu murături. Eu am sponsorizat cu carnea”, spune ea.
În cartierul Grădişte, aproape 200 de persoane au stat la coadă pentru mici şi bere gratis, iar divertismentul a fost asigurat de o formaţie cu doi solişti.
ISTORIC
Sărbătoare născută în Franţa
Născută dintr-o iniţiativă locală, într-un cartier din Paris, sărbătoarea a fost lansată în anul 2001 la nivel naţional în Franţa de Asociaţia Europeană pentru Solidaritate Locală.
Datorită succesului de care s-a bucurat, doi ani mai târziu, "Sărbătoarea Vecinilor" a căpătat o dimensiune europeană. Numărul participantior a crescut de la an la an, întâlnirile cetăţeneşti organizate în ultima zi de marţi din luna mai, devenind deja tradiţie.
Anul trecut, manifestarea a fost organizată în 1.000 de oraşe din 29 de ţări, din toată lumea. În 2008, la "Sărbătoarea Vecinilor" au participat peste 8 milioane de oameni