Ca sa slabesti sau ca sa te mentii in forma, incepe ziua facand miscare si recompenseaza-te atunci cand duci la bun sfarsit un program sportiv.
Fa din exercitiile fizice o prioritate si incepe ziua cu ele, daca vrei sa tii un program de exercitii pe termen lung. In cazul in care dimineata nu ai timp de miscare din cauza copiilor, incearca sa te trezesti inaintea lor. Cei care nu se pot tine de un program de exercitii pot alege un prieten cu care sa faca echipa. Nu uita de recompense!
Dupa ce ai dus la capat programul timp de o luna, cumpara-ti un lucru care sa-ti faca placere. Cele sapte metode pe care ti le prezentam in continuare, recomandate de specialisti americani citati pe site-ul webmd, te ajuta atat sa slabesti, cat si sa te mentii in forma. Imbunatatirea nivelului colesterolului, a presiunii sangelui, a trigliceridelor sau nivelul de zahar din sange sunt cateva dintre efectele benefice pe care miscarea le poate avea asupra ta.
1 Alege activitati variate care sa-ti placa. Tine minte ca nu exista nicio regula care sa spuna ca trebuie sa faci gimnastica sau sa-ti cumperi un echipament pentru asta. Plimba-te, joaca tenis, fa ciclism sau aerobic, spun expertii americani. Poti face una dintre aceste activitati indiferent de vreme sau de moment.
2 Fa echipa cu o alta persoana. "Aspectul social al exercitiilor este foarte important pentru mine. M-am inteles cu o prietena sa facem exercitii dupa masa de seara si-mi este mai usor asa", afirma Wanda Stevens, o participanta a unui program de exercitii de sase luni, ce include aerobic, Tae Bo si intinderi.
3 Incepe ziua cu exercitii! Nu te amagi cu faptul ca nu ai timp de sport dimineata din cauza copiilor. Trezeste-te inaintea lor si fa putina miscare. In plus, specialistii sustin ca dimineata este cel mai bun moment pentru sport. "Daca mergi la gimnastica, cel mai bine ar fi ca sala sa se gaseasca intre casa si serviciu. Exerseaza, fa un dus si vei avea energie pentru toata ziua", afirma Diane Klein, profesor de gerontologie la University of Tennessee, Knoxville.
4 Noteaza-ti activitatile! Scrie intr-un carnet lucrurile importante pentru tine, precum timpul pe care il aloci zilnic exercitiilor, numarul pasilor pe care i-ai facut, pe ce distanta ai alergat sau cati kilometri ai parcurs cu bicicleta. Fii atent la toti indicatorii de progres.
De exemplu, este bine pentru psihicul tau sa vezi ca hainele iti vin mai bine. La fel de incurajator este sa observi ca dormi bine noaptea, ca ai mai multa energie sau sa auzi medicul felicitandu-te pentru ca ti-ai imbunatatit nivelul colesterolului, presiunea sangelui, trigliceridele sau nivelul de zahar din sange.
5 Foloseste un pedometru cand mergi sau ia cu tine un caine. Aparatul masoara caloriile consumate, numarul de kilometri parcursi sau de pasi facuti. Mergi in fiecare zi cat poti, fara sa exagerezi, iar saptamana urmatoare fa cu 300 de pasi mai mult, astfel incat sa ajungi la cel putin 10.000 de pasi zilnic, mai spun specialistii. O alternativa este sa te plimbi impreuna cu cainele.
6 Fa din exercitii o prioritate. Acestea nu trebuie sa fie negociabile. Prietenii si familia trebuie sa invete ca exercitiile fac parte din identitatea ta si sa renunte la sfaturi precum: "Ce ar fi s-o lasi mai usor astazi?".
7 Recompenseaza-te! Cumpara-ti un obiect care-ti face placere, daca ai reusit sa respecti programul de exercitii timp de o luna, sau achizitioneaza-ti o pereche de adidasi noi cand ai ajuns sa faci 5.000 de pasi pe zi.