Mircea Băsescu este acuzat, alături de Marian Căpățână, că ar fi luat bani de la familia lui Bercea Mondial pentru a-l scoate pe interlop din pușcărie. Acesta a negat vehement fapta de-a lungul întregului proces. La ultima înfățișare a protestat chiar în fața procurorului DNA, care a cerut o pedeapsă mai aspră pe motiv că în 2012, împreună cu fratele său, președintele Traian Băsescu, ar fi influențat Justiția română.

Cercetarea judecătorească în procesul în care Mircea Băsescu a fost acuzat de trafic de influență s-a finalizat săptămâna trecută, urmând ca în zilele următoare magistrații Curții de Apel să dispună cu privire la soluția dată de Tribunal. Pentru prima dată de la începutul procesului, Mircea Băsescu a protestat în sală. S-a arătat jignit de spusele procurorului DNA, Nadia Zlate, care a cerut respingerea tuturor cererilor apărării: „Pedepsele sunt blânde. Mircea Băsescu s-a prevalat de influența pe care o avea datorită fratelui președinte la acea dată. A dat impresia ca tot sistemul judiciar poate fi controlat”.

Procurorul DNA a cerut pedeapsă maximă. „Apreciem că și pedeapsa trebuie orientată către maximul special și în regim de detenție. Sa fie un exemplu atât pentru inculpat cât și pentru opinia publică”, a subliniat procurorul.

„Puteam lua bani și fără Marian Căpățână”

Drept pentru care, la final, când i s-a dat cuvântul pentru a se apăra, Mircea Băsescu și-a început discursul cu un protest. Indignat, s-a adresat judecătorilor. „Protestez față de procurorul DNA care l-a acuzat pe fratele meu că poate influența Justiția. Doamna procuror a făcut afirmația că eu puteam influența efectiv deciziile Curții de Apel de la Craiova, la fel și fratele meu. Ori, eu consider că este o jignire adusă membrilor Curții de Apel din Craiova. Ca să nu mai vorbim că m-a jignit pe mine sau pe președintele țării, chiar dacă este fostul președinte al țării. Dar nu poți să spui că influența hotărârile Curții de Apel Craiova până la urmă pentru un simplu rom, acuzat de tentativă de omor. Hai să fim serioși. Eu, ca orice comandant de navă, am depus protestul. Vă rog să consemnați”.

În cuvântul de final, Mircea Băsescu a precizat că dacă dorea banii de la Bercea Mondial i-ar fi putut lua și fără Marian Căpăţână. „Am ascultat în sală niște interpretări răuvoitoare. Dar, asta e. Am intrat în cocină, m-au mâncat porcii. Nu am uzat niciodată de faptul ca sunt fratele președintelui. Marian Căpățână a mințit când a spus că eu am depus banii la o bancă. Eu nici nu aveam cont la acea bancă. S-au spus prea multe minciuni”. Nelu Tașcă, avocatul lui Mircea Băsescu, a cerut achitarea clientului său. „Instanța și DNA au căzut în plasa unui denunț fără sa analizeze temeinic. Lipsește un martor cheie, femeia de la bancă, care a numărat banii dați de Căpățână, lipsesc foarte multe argumente și foarte multe probe lăsate neadministrate de către instanța de fond. Clientul meu se consideră în continuare, categoric, nevinovat”, afirmă avocatul lui Mircea Băsescu.

Te-ar putea interesa și: