SĂNĂTATE: Puneţi-vă la punct trusa pentru plajă

SĂNĂTATE: Puneţi-vă la punct trusa pentru plajă

Gama de produse cosmetice pentru soare este variată, aşa că puteţi alege crema sau spray-ul potrivit pentru tipul dumneavoastră de ten.

Apăraţi-vă pielea de soare, indiferent de tipul de ten pe care-l aveţi. Ultravioletele au devenit atât de agresive, încât medicii şi farmaciştii îi sfătuiesc până şi pe creoli să-şi dea cu creme de protecţie solară. În cazul celor cu tenul deschis, factorul de protecţie trebuie să fie mai mare de 20. Pentru cei cu tenul închis sunt suficiente cremele solare cu factor protector 2 sau 3.

„Regula este următoarea: cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât vă trebuie un factor de protecţie mai mare”, sugerează dermatologul Cos tin Căruntu, de la Ambulatoriul „N. Paulescu” din Bucureşti. Ultravioletele vă ridează pielea Pe piaţă au apărut o mulţime de produse pentru plajă: geluri, spray-uri, loţiuni, creme, lapte de corp. Ba, mai mult, există stick-uri care vă apără buzele de soare şi şampoane, măşti ori uleiuri care protejează firele de păr. „Chiar dacă aveţi tenul închis, este bine să nu vă expuneţi la soare fără cremă de protecţie, deoarece ultravioletele vă îmbătrânesc pielea şi o ridează”, adaugă medicul dermatolog.

Crema de protecţie solară trebuie întinsă pe piele cu 10-15 minute înainte de a ieşi la plajă şi reaplicată după două- trei ore, mai ales dacă aţi transpirat ori aţi intrat în apă. Înainte să aplicaţi un astfel de produs este bine să aveţi pielea cât mai curată, astfel încât crema să poată pătrunde în ţesuturi şi să fie eficientă. Pentru copii poate fi mai util să fo losiţi spray-uri, deoarece conţinutul este mai uşor de aplicat.   „În cazul lor, factorul de protecţie poate fi 50 şi chiar mai mare. Este bine să le cumpăraţi creme grase, rezistente la apă, fără coloranţi, conservanţi, care au fost testate dermatologic”, sugerează farmacistul Gabriela Manoliu, de la Farmacia HelpNet. În comparaţie cu produsele obişnuite, cele testate dermatologic sunt cu 20 de lei mai scumpe. Folosiţi creme şi după plajă

O categorie specială de produse sunt şi cele adresate persoanelor care suferă de vitiligo (o afecţiune dermatologică manifestată prin pete albe pe piele). Acestea pot utiliza creme mai colorate, cu aspect de fond de ten. După plajă, puteţi folosi alte creme, care vă ajută să hidrataţi pielea. În cazul în care aţi uitat să folosiţi un produs de protecţie şi aveţi arsuri solare, puteţi încerca să reparaţi grşeala cu aşanumitele creme după soare, deoarece conţin vitamina E şi sunt foarte hidratante.   „Dacă arsura nu este puternică, încercaţi aceste creme. Dacă însă au apărut băşicuţe, este mai bine să vă prezentaţi la medic”, consideră Costin Căruntu. Specialistul vă mai sfătuieşte să nu încercaţi remediile băbeşti, precum uleiul, sucul de roşii ori iaurtul pe pielea arsă de soare, deoarece există riscul să vă suprainfectaţi. Produsele de generaţie mai nouă sunt excelente, deoarece conţin antioxidanţi şi extracte din plante foarte rezistente la soare.

În cazul în care nu vă aflaţi în apropierea unui cabinet medical, şi accesul la medic este dificil, contra alergiilor solare puteţi lua antihistaminice (Claritine, Aerius, Zyrtec), dar şi o tabletă de aspirină. Un lapte de corp, cumpărat din farmacie, poate reduce şi el intensitatea arsurilor. Nu utilizaţi produse expirate

Dacă doriţi ca efectul cremelor solare de protecţie să fie optim, feriţi-vă să folosiţi produse expirate. Medicii spun că puteţi utiliza şi produsele achi zi ţi onate anul trecut, cu condiţia ca acestea să se înscrie în termenul de valabilitate. „Cele mai bune sunt cremele proaspete, dar le puteţi folosi şi pe cele de vara trecută, dacă mai sunt valabile. Un produs expirat vă poate declanşa alergii”, avertizează dermatologul Costin Căruntu.

Chiar dacă folosiţi creme de protecţie, specialistul vă sfătuieşte să nu staţi la soare între orele 11.00 şi 17.00, să purtaţi şapcă ori pălărie, să nu renunţaţi la tricou dacă aveţi pielea foarte deschisă.

LISTA DE PREŢURI Spray-urile pentru copii, uşor de aplicat  Gel cremă împotriva alergiilor solare, cu SPF 25 de la Eucerin (conţine licochalconul, antioxidant puternic) - 67 de lei  Spay de protecţie solară SPF 50, Eucerin – 63 de lei  Loţiune după plajă – 44 de lei  Spray pentru copii – 64 de lei 

Fluid Anthelios, SPF 30, pentru pielea grasă şi ten acneic – 51 de lei  Spray cu apă termală petnru copii, Roche – 68 de lei  Spray Anthelios, SPF 50, pentru pielea foarte sensibilă, Roche – 71 de lei  Spray Nivea, FPS 30 – 47 de lei

Ne puteți urmări și pe Google News