Faţetele de porţelan corectează neconcordanţele de culoare dintre dinţi, poziţiile proaste ale acestora, dar şi petele de pe ei.
Dinţii cu strungăreaţă mică, cei ciobiţi ori cu pete pot fi făcuţi să arate precum ale unor vedete de la Hollywood cu ajutorul faţetelor de porţelan. Acestea nu sunt tocmai ieftine, însă efectul lor este de-a dreptul spectaculos. Pentru un singur dinte, o faţetă costă între 200 şi 400 de euro, în funcţie de „pretenţiile” cabinetului dentar. Stomatologii avertizează însă că sunt situaţii în care aceste metode de înfrumuseţare nu sunt eficiente.
Persoanelor care au dantura foarte slăbită, celor care au pierdut mult din smalţul dentar, care au dinţii mici sau care obişnuiesc să strângă şi să scrâşnească din dinţi (suferă de bruxism) nu li se recomandă această metodă cosmetică. Indicate pentru dinţii frontali
Faţetele de poţelan corectează forma şi culoarea dinţilor frontali (cei zece superiori şi inferiori), ele nefiind indicate pe dinţii laterali din cauza forţelor mari care apar în aceaste zone şi care le pot distruge. „Aceste foiţe subţiri din ceramică se aplică pe feţele vestibulare (exterioare) ale dinţilor, după o preparare mini-invazivă a dintelui - se şlefuieşte maximum 0,7 mm din smalţ. Îmbinarea dintre faţete şi dinte este perfectă şi nu este vizibilă”, explică stomatologul Bogdan Bader. Faţetele se pun pe dinte prin metode speciale, care necesită un chit de lipire şi un timp care de multe ori depăşeşte jumătate de oră per faţetă. „Cu ajutorul acestor faţete, dinţii pot lua orice fel de formă şi de culoare, asigurând o fizionomie plăcută pacienţilor”, completează stomatologul Alexandru Brezoiescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti.
Probleme pot apărea doar dacă faţete le nu au fost preparate corect. „Se pot desprinde de pe dinte, se pot fisura, se pot sparge”, avertizează stomatologul Alexandru Brezoiescu. Contraindicaţii pentru montarea faţetelor există pentru dinţii foarte mi ci ori bolnavi. „Nu se poate pune o faţetă pe un dinte care a pierdut mult din substanţa dentară sau pe unul cu o re zistenţă foarte slabă”, a mai precizat medicul. Teoretic, aceste faţete se pot pune de la orice vârstă, dar medicii recomandă procedura doar pentru dinţii care au erupt complet. „Este bine ca dinţii să fie stabili ca formă, volum şi dimensiune”, adaugă medicul Alexandru Brezoiescu.
SECRETUL PERFECŢIUNII
Tehnicianul dentar, esenţial pentru reuşită Stomatologii spun că, pentru ca faţetele să iasă perfect, foarte important este tehnicianul dentar care le face. „Stomatologul trebuie să lucreze cu tehnicieni dentari specializaţi în elaborarea unor astfel de faţete. Pentru precizia lucrării, tehnicienii trebuie să lucreze de multe ori sub lupă. Specializarea acestor tehnicieni se face de obicei în străinătate, unde aceste lucrări sunt mult mai numeroase decât în România”, explică stomatologul Bogdan Bader. Durata de viaţă a faţetelor dentare din porţelan este similară cu cea a coroanelor dentare şi poate ajunge la zeci de ani, mai spun stomatologii.