Salariile din Bucureşti, cu 60% mai mari decât în ţară

Salariile din Bucureşti, cu 60% mai mari decât în ţară

Discrepanţa dintre sumele medii cu care sunt remuneraţi angajaţii se explică prin faptul că, în Capitală, se află sediile centrale ale companiilor, iar în judeţe - centrele de producţie.

Angajaţii din Capitală primesc un salariu cu peste 60% mai mare decât cei din alte zone ale ţării. Astfel, cei care lucrează în Bucureşti au un salariu mediu brut de 4.039 lei pe lună, comparativ cu cei din orice alt oraş sau sat din ţară, care sunt remuneraţi, în medie, cu numai 2.427 lei/lună, arată studiul PayWell România 2010, realizat de compania de consultanţă şi audit PricewaterhouseCoopers (PWC).

Horaţiu Cocheci, şeful departamentului de consultanţă în resurse umane al PWC, explică această discrepanţă majoră prin faptul că, în Capitală, se află sediile centrale ale companiilor, cu echipa de conducere, iar în afara Bucureştiului sunt centrele de producţie.

"În Bucureşti se câştigă cu 25-30% mai mult decât în celelalte zone ale ţării pe un post similar", a declarat Cocheci, ieri, la o conferinţă de presă.

Veniturile au crescut cu peste 4%, în 2010

La sondajul PWC au participat 150 de companii din nouă sectoare de activitate, trei sferturi dintre acestea fiind multinaţionale. Studiul cuprinde date despre mai mult de 140.000 de angajaţi.

Potrivit informaţiilor publicate ieri, salariile din companiile private analizate au crescut în medie cu 4,3% în acest an faţă de anul trecut. Ritmul de creştere s-a redus cu 40% faţă de cel de anul trecut, când salariile au fost cu 7,2% mai mari decât în 2008.

Astfel, deşi criza s-a simţit puternic în 2009, managerii au direcţionat cea mai mare parte a banilor disponibili către creşterile salariale care au depăşit rata inflaţiei, situată la 5,59%, spune Horaţiu Cocheci. El a explicat că în multinaţionale au existat şi reduceri salariale, însă acestea s-au aplicat în general timp de câteva luni.

Pentru anul viitor, aproape 40% dintre companiile care au participat la studiu şi-au bugetat măriri de venituri pentru angajaţi, în medie cu 6,8%. "Aşteptările companiilor privind creşterile salariale de anul viitor sunt prea optimiste", consideră Peter de Ruiter, şeful Departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PWC. El se aşteaptă însă la presiuni de creştere a salariilor din partea angajaţilor, după recenta majorare a TVA la 24%.

La rândul său, Horaţiu Cocheci susţine că circa 60% dintre societăţi încă nu au decis ce vor face anul viitor în privinţa majorărilor salariale.

Bonusuri de până la 700 lei

Şase din zece companii acordă bonsurui fixe angajaţilor, în special cu ocazia Sărbătorilor de Iarnă, de Paşte şi în vacanţe. Bonusurile se dau sub forma unor sume fixe, care variază între 150 şi 700 lei. Totuşi, bonusurile variabile şi beneficiile au scăzut continuu din 2008 până în prezent, când 87% din venit îl reprezintă salariul, 8% bonusul variabil şi 5% alte beneficii.

COMPARAŢIE

Ce fac vecinii

Spre deosebire de alte ţări, unde companiile decid creşterile salariale în funcţie de productivitatea angajaţilor, în România "avem o economie socială", spune Horaţiu Cocheci. El susţine că firmele de la noi se raportează la indicatori precum inflaţia şi puterea de cumpărare.

De exemplu, anul trecut, în Rusia, salariile au crescut cu numai 3%, la o inflaţie de 11,9%. Anul acesta, ruşii îşi permit creşteri salariale de 12%. Companiile din Cehia au dat salarii mai mari cu 2,5% în 2010, cele din Slovacia cu 3,5% mai mari, iar cele din Polonia cu 4,1% mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News