Evenimentul Zilei > International > SABAH: Merkel, frână în calea lui Macron și Mitsotakis
SABAH: Merkel, frână în calea lui Macron și Mitsotakis

SABAH: Merkel, frână în calea lui Macron și Mitsotakis

În timp ce Turcia și Grecia se confruntă în Mediterana de est, Franța - care urmărește să sporească tensiunea - continuă să incite Grecia. Bazându-se pe Uniunea Europeană, Grecia și Franța iau decizii deranjante însă Germania avertizează Grecia în legătură cu dialogul cu Turcia.

Grecia și Administrația Greacă a Ciprului de Sud încearcă să ia în vizor Turcia cu sancțiuni UE iar Macron este foarte entuziasmat de ideea sancțiunilor. Numai că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, cel mai puternic membru al Uniunii Europene, se opune solicitărilor de impunere de sancțiuni la adresa Turciei. În pofida criticilor vehemente ale Greciei, Franței și Ciprului de sud, Merkel este fermă în privința sancțiunilor…

Potrivit presei cipriote, UE susține teza dialogului în locul sancțiunilor.

Apele continuă să se înfierbânte între Turcia și Grecia. În timp ce Turcia continuă demersurile diplomatice, Grecia fuge de la masa negocierilor afișând o atitudine obraznică. Franța este țara care incită Grecia și îi sprijină deciziile deranjante. Franța, Grecia și Administrația Greacă a Ciprului de Sud cer Uniunii Europene să aplice sancțiuni Turciei.

Macron și Mitso, entuziasmați de ideea sancțiunilor

Franța, cu o politică internă tot mai slabă, înfrântă în Libia, rămasă fără un rol major în Siria, adoptă o atitudine agresivă în Mediterana de est pentru a pune mâna pe șefia Uniunii Europene în perioada post-Merkel. Macron, care susține orice demers împotriva Turciei, incită Grecia și Administrația Greacă a Ciprului de Sud. Cele trei țări doresc sancțiuni împotriva Turciei la nivelul Uniunii Europene.

Frâna Merkel

Apelurile Franței, Greciei și Ciprului de Sud pentru aplicarea de sancțiuni la adresa Turciei au rămas fără rezultat până în acest moment. Cancelarul Germaniei, Merkel, și-a impus punctul de vedere în Uniunea Europeană și s-a opus deciziei privind sancțiunile. Merkel a afirmat că trebuie continuat dialogul cu Turcia. A recomandat Greciei să asigure dialogul cu Turcia.

Presa cipriotă: Merkel spune „Dialog în locul sancțiunilor”

Publicația Phileleftheros, cunoscută pentru linia favorabilă guvernului cipriot, a lansat ideea că administrația cipriotă care solicită sancțiuni împotriva Turciei este supusă unor presiuni dure din partea Uniunii Europene.

Ziarul susține că Germania, din postura de președinte semestrial al Uniunii Europene, și Comisia Europeană se axează pe demararea negocierilor exploratorii între Turcia și Grecia. Se mai arată că liderul cipriot grec a insistat în privința sancțiunilor împotriva Turciei însă cancelarul german Angela Merkel a frânat avântul acestuia.

În știre se mai afirmă că Uniunea Europeană a transmis Administrației Grecești a Ciprului de Sud un mesaj potrivit căruia prioritatea este începerea dialogului turco-grec.

Sursa

Traducere Florin Matei, RADOR