S-o vedem: Helen zboară spre cer când se opreşte vântul
- Adam Popescu
- 20 martie 2010, 10:39
Amânată de mai multe ori din cauza condiţiilor meteorologice potrivnice, lansarea primei rachete spaţiale româneşti este anunţată din nou pentru luna mai.
Curenţii marini şi radiaţiile solare au ţinut-o la sol pe Helen, prima rachetă spaţială românească. După mai multe amânări ale lansării din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, anul trecut, pe 14 noiembrie, cei de la Asociaţia Română de Aeronautică şi Cosmonautică (ARCA) s-au recunoscut învinşi de vreme, au strâns balonul şi împreună cu Helen s-au întors la mal. „Principala cauză a anulării lansării a fost răsucirea balonului de către curenţii marini puternici, cumulată cu dispunerea greşită a două mâneci de umflare care s-au strangulat. Balonul a fost redresat, dar deja a trecut mult timp, şi radiaţia solară a scăzut în instensitate, nemaiavând puterea să încălzească aerul din interior”, explică Simona Popescu, reprezentant al ARCA.
„Filosofia este să repeţi testul până îl reuşeşti”
Helen însă trebuie să plece spre cer, iar cei de la ARCA anunţă din nou că vor aprinde „fitilul”. Pe la începutul anului au spus că în aprilie, iar săptămâna aceasta anunţă că în mai. „Am decis să facem lansarea într-o perioadă în care curenţii marini să fie mai blânzi şi să înlocuim balonul solar cu un balon cu heliu care este de 40 de ori mai mic şi mai uşor de manevrat”, mai specifică membrul ARCA.
Despre un eşec, cei de la ARCA spuc că „ar fi un nou test, din care am avea de învăţat şi care ne va ajuta să evoluăm”. În schimb, dacă se întâmplă aşa cum e trecut pe hârtie şi Helen urcă spre ceruri, „ar însemna preluarea certă a conducerii în competiţia Google Lunar X Prize şi plasarea echipei noastre mai aproape de obiectivul final, plasarea unei sonde pe Lună”.
Oamenii care participă la proiectul ARCA spun că nu se vor lăsa până nu-şi vor duce misiunea până la capăt. „Filosofia este să repeţi testul până îl reuşeşti. Ca un exemplu: testăm un motor de rachetă, în medie, de treizeci de ori, până ne dă rezultatul dorit”, Pentru ca Helen să învingă vântul şi să ajungă la 14.000 de metri altitudine în aproximativ patru ore, 13 oameni lucrează full time, iar alţi 20 de specialişti de la distanţă. Pentru proiect, cei de la ARCA au primit din partea unei bănci o sponsorizare de 300.000 de euro şi un soft pentru cercetare în valoare de 200.000 de euro. Lansarea cu succes al lui Helen i-ar trimite mai aproape pe cercetători de premiul de 30 de milioane de dolari pus la bătaie de Google pentru această competiţie.
CRONOLOGIE
Doar codrul e frate cu românul, nu şi curenţii marini
- 28 oct. 2009 - CONSTANŢA. Lansarea rachetei este reprogramată pentru 10 noiembrie din cauza condiţiilor meteo de pe mare;
- 8 noi. 2009 - CONSTANŢA. Amânare din nou din cauza condiţiilor meteo;
- 12 noi. 2009 - CONSTANŢA. O nouă lansare anunţată pentru 13 noiembrie;
- 13 noi. 2009 - CONSTANŢA. Lansarea rachetei Helen s-a amânat pentru 14 noiembrie din cauza curenţilor atmosferici puternici;
- 14 noi. 2009 - CONSTANŢA. ARCA a amânat lansarea rachetei tot din cauza curenţilor;
- 18 ian. 2010 - RÂMNICU-VÂLCEA. Procedurile generale de lansare pentru racheta Helen 2 au fost definitivate de către ARCA. Misiunea 4 va fi lansată în aprilie 2010.