Biletele pentru festival se găsesc, începând de azi, la Teatrul Naţonal Bucureşti, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie, Teatrul Nottara, Teatrul Mic, Teatrul Metropolis, Teatrul Naţional de Operetă, Teatrul Luni de la Green Hours, precum şi la Opera Naţională Bucureşti şi la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti.

La Teatrul Bulandra, biletele vor fi puse în vânzare începând din 13 octombrie. Din data de 10 octombrie, tichetele pentru spectacolele din cadrul Festivalului Naţional de Teatru vor putea fi cumpărate şi online. 

Întâlnire cu Krzysztof Warlikowski

Unul dintre invitaţii speciali ai ediţiei, regizorul polonez Krzysztof Warlikowski, va veni la Bucureşti cu spectacolul "Dibuk", după textul clasic al lui Solomon An-ski şi nuvela contemporană a Hannei Krall, spectacol care, după premiera din 2003 de la Avignon, s-a jucat la International Theatre Festival DIALOG în Wroclaw, Polonia, la Hebbel Theatre din Berlin, Bouffes du Nord, Paris, iar în 2004, la New York. care au marcat Anul Polonez în Israel 2008-2009.

"Teatrul lui Warlikowski se focalizează pe problema tinereţii confruntate cu dezastrele şi deziluziile lumii. El pune în scenă destinul îngerilor decăzuţi, scenariul prăbuşirii", apreciază criticul George Banu în prefaţa cărţii Théâtre Ecorché, editată de Actes Sud. Cu ocazia primei veniri în România a lui Krzysztof Warlikowski, Fundaţia Culturală "Camil Petrescu", cu sprijinul Institutului Polonez din Bucureşti şi al Festivalului Naţional de Teatru, va lansa versiunea în limba română a volumului Théâtre Ecorché, semnat de criticul de teatru polonez Piotr Gruszczynski.

Spectacol "Dibuk" este programat la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti marţi, 2 noiembrie 2010, ora 20.00, şi miercuri, 3 noiembrie, ora 18.00.

Cei care vor să-l întâlnească pe cunoscutul regizor polonez o pot face miercuri, 3 noiembrie 2010, de la ora 13.00, la Fundaţia Löwendal (P-ta Gh. Cantacuzino nr. 1), unde va avea loc o conferinţă specială cu participarea lui Krzysztof Warlikowski, a teoreticianului şi criticului de teatru George Banu şi a autorului volumului Théâtre Ecorché, criticul Piotr Gruszczynski.

Silviu Purcărete şi Romeo Castellucci, printre invitaţii din străinătate

Spectacolul "Regele moare", după Eugen Ionescu, un proiect al regizorului Silviu Purcărete, face parte din selecţia Festivalului Naţional de Teatru, alături de spectacolul "Hey, Girl!", de Romeo Castellucci. Cele două spectacole redeschid seria invitaţilor din străinătate la FNT, categorie care a lipsit anul trecut, din cauza bugetului redus al evenimentului.

Anul acesta festivalul are un buget de aproximativ 750.000 de euro, mai mic decât al altor manifestări similare din ţară, dar mai mare decât cel al ediţiilor precedente. Spectacolul lui Silviu Purcărete "Regele moare" face parte din selecţia spectacolelor din străinătate din FNT, deoarece este o coproducţie Les Arts et Mouvants, Cie a l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER şi Institutul Cultural Român, prin programul Cantemir.

Spectacolul "Hey, Girl!", regizat de un "pionier al vizualului" – aşa cum l-a declarat presa americană pe italianul Romeo Castellucci, este "hipnotic, minunat, cu o rezonanţă vizuală pe care o găseşti foarte rar pe scenă". Critica britanică a primit cu entuzism premiera londoneză a piesei "Hei Girl", în februarie 2008: "o femeie goală se ridică dintr-un amestec de lut şi ceară, se uită în oglindă înainte de a se acoperi cu un tricou. Se aşază lângă o sabie, murmurând numele unor eroine ca Jeanne d’Arc sau Maria Stuart – câteodată totul pare familiar, alteori, nimic nu are vreun sens. Aceasta este marea putere a pieselor lui Castellucci".

După ce şi-a încheiat studiile în arte plastice la Bologna, regizorul Romeo Castellucci a înfiinţat, în 1980, alături de sora sa, Claudia, şi soţia sa, dramaturgul Chiara Guidi, Societas Raffaello Sanzio, companie cunoscută pentru arta sa scenică, la confluenţa teatrului, muzicii, picturii, operei, artei video şi mecanicii.

Din programul festivalului

Printre premierele care vor fi prezentate în FNT se numără "Măsură pentru măsură", de Matthias Langhoff (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca), şi un spectacol de Rodrigo Garcia (Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara).
De asemenea, în FNT vor fi prezentate următoarele debuturi: "Exil în pământul uitării", de Andreea Tănăsescu (Centrul Naţional al Dansului Bucureşti), şi "Funcţionarii", de Alexandru Mâzgăreanu (Teatrul Metropolis).

Selecţia naţională a FNT include spectacole din toate marile teatre din ţară: "Breaking the Waves (Viaţa binecuvântată a lui Bess)", montat de Radu Nica după filmul lui Lars Von Trier la Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu, "Herr Paul", prezentat de Radu Afrim la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, "20/20", piesă montată de Gianina Cărbunariu la Studio Yorick de la Târgu Mureş, "Odiseea" – spectacol montat de Tim Carroll la Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi "Strigăte şi şoapte", de Andrei Şerban (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca). 

Dintre spectacolele din Capitală care vor fi prezentate in festival amintim "Sfârşit de partidă", de Alexandru Tocilescu (Teatrul Metropolis), "Legenda Marelui Inchizitor", de Radu Penciulescu (Teatrul Naţional Bucureşti), şi "Elling", de Vlad Massaci (Teatrul de Comedie).

Anul acesta, faţă de ediţiile trecute, spectacolele independente nu vor mai fi prezentate separat, ci în cadrul selecţiei naţionale "Spectacole româneşti de top". Astfel, din această secţiune face parte şi montarea independentă "Capete înfierbântate", de David Schwartz (Centrul de Introspecţie Vizuală şi Tanga Project). Festivalul va mai include, ca şi anii trecuţi, lansări de carte şi dezbateri.

Întregul program al festivalului aici.