S-a resemnat Kremlinul cu VICTORIA LUI BĂSESCU?

S-a resemnat Kremlinul cu VICTORIA LUI BĂSESCU?

După o propagandă furibundă care a sprijnit făţiş USL şi tentativa de a-l demite pe Traian Băsescu, radioul oficial al Kremlinului, "Vocea Rusiei", pare să se fi resemnat cu revenirea acestuia la Cotroceni. Site-ul radioului publică un fel de analiză a situaţiei din România, intitulată "Băsescu, căpitanul care nu se îneacă niciodată".

"Băsescu, bineînţeles, demonstrează capacitatea sa de a rămâne la post în pofida unor circumstanţe fantastice. Nu este pentru prima oară când el este ameninţat de impeachment sau de diminuarea autorităţii. Însă totul se sfârşeşte într-un mod jalnic pentru adversarii săi", se arată în articol.

Dar "Vocea Rusiei" ajunge repede la ce o interesează mai tare: triunghiul de relaţii România - Rusia - Moldova + Transnistria. "Declaraţiile lui (Traian Băsescu - n.r.) că românii şi moldovenii sunt un singur popor sunt percepute ca un apel ascuns la unirea statelor şi, într-un mod sau altul, afectează problema legată de Transnistria", scrie VR. Oficiosul Kremlinului îl avertizează pe Traian Băsescu (recunoscându-i, implicit, încă o dată victoria) că Rusia are un al proiect pentru Moldova, respectiv o structură federativă cu Transnistria. "Cu Traian Băsescu nu se poate discuta despre un nou dialog cu Rusia pe această temă", conchide oficiosul moscovit.

În ceea ce pare a fi un avertisment pentru reinstalatul Traian Băsescu, VR citează o declaraţie a lui Vladimir Putin însuşi: "Numai poporul din Transnistria îşi poate decide soarta. Comunitatea internaţională, inclusiv Rusia, vor respecta această alegere".

Ne puteți urmări și pe Google News

Extrem de interesant este momentul în care acest articol apare în Vocea Rusiei:

1. În ziua în care Biroul Electoral Central a prezentat datele finale ale referendumului, confirmând că nu s-a înregistrat prezenţa necesară pentru validare.

2. După ce premierul Ponta însuşi a făcut apel la încetarea tuturor presiunilor politice la adresa Curţii Constituţionale (în urma serii de marţi, în care liderii USL, în frunte cu Crin Antonescu, au intensificat campania mediatică pentru validarea referendumului, sub pretextul că populaţia României este mai mică în realitate decât cea din listele de alegători ale MAI). Anterior Ponta recunoscuse înfrângerea în faţa presei străine: "Se vede foarte clar acum că pragul de 50% nu a fost atins, deci dl Băsescu va reveni în biroul său".

3. Simultan cu cererea similară a ambasadorului SUA, Mark Gitenstein: "Curtea Constituţională trebuie lăsată să ia o decizie bazată pe principii, în mod independent, fără niciun amestec din afară." (De notat sintagma "amestec din afară", cu dublul ei înţeles!)

4. În fine, în ziua în care Curtea Constituţională se întruneşte în şedinţă pentru a se pronunţa asupra validităţii referendumului.