S-a dat liber la carnea de laborator! Rezoluție pentru consumul de carne falsă. Ce se urmăreşte

S-a dat liber la carnea de laborator! Rezoluție pentru consumul de carne falsă. Ce se urmăreşteSursa: Arhiva EVZ

Camera Reprezentanților olandezi a adoptat miercuri o rezoluție care va permite degustările de carne de cultură în condiții controlate. Măsura este menită să dezvolte inovația în tehnologie alimentară și să lupte împotriva schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, oamenii nu vor mai avea de ales în ceea ce privește hrana de zi cu zi.

Agricultura eco este considerată a fi una dintre soluțiile pentru a satisface cererea în creștere a pieței pentru proteine, contribuind în același timp la reducerea impactului consumului de carne asupra climei și asupra bunăstării animalelor.

Carnea de cultură merită o șansă echitabilă în comparație cu alte alimente, a spus Tjeer de Groot, membru al parlamentului din partidul Democrat 66, care a prezentat moțiunea.

Conform regulamentului UE, carnea crescută în laborator este considerată un ingredient nou și trebuie supusă unei evaluări riguroase de pre-siguranță: „Trebuie să faceți degustarea înainte de a vă completa dosarul pentru a primi aprobarea produsului de la Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară și Alimentară ” a declarat de Groot.

Rezoluția a fost aprobată cu o mare majoritate. Urmează să fie recunoscută de Guvern

Cercetătorii olandezi au fost într-adevăr pionieri în spațiul de cultură a cărnii în Europa. Mark Post, fondatorul Mosa Meat, a prezentat primul burger din carne de vită cultivată vreodată în 2013. Dar interzicerea degustării încetinise valul de inovare în tehnologia alimentară, precum și cunoștințele și informațiile consumatorilor despre carnea de cultură.

Suntem încântați să vedem un sprijin politic puternic pentru agricultura celulară în Camera Reprezentanților. Țările de Jos au fost întotdeauna un lider în inovarea sistemelor alimentare și există un real sentiment de mândrie pentru carnea cultivată ca invenție olandeză, a declarat Robert E. Jones, șeful afacerilor publice la compania de agricultură celulară Mosa Meat din Maastricht.

În 2021 companiile de carne falsă din Europa au atras 140 de milioane de dolari, aproape de trei ori mai mult decât în ​​2020

Doar în Țările de Jos, investiția totală în companiile de carne cultivată a ajuns la 57 de miliiane de dolari.

Carnea de cultură trebuie să obțină în continuare aprobarea de reglementare la nivelul UE înainte de a putea fi vândută consumatorilor, dar pentru a permite cercetarea și deschiderea unei dezbateri între producători și autoritățile publice, această dezvoltare ar trebui să întărească încrederea în viitorul acestui sector, a spus Alex Holst, senior manager de politici la Good Food Institute Europe.

Până acum doar Franța și Germania permiteau degustări din carne de cultură

Aceste sesiuni de degustări vor oferi părților interesate oportunitatea de a vedea în persoană posibilitățile cărnii cultivate și de a ne oferi informații prețioase despre viitorii consumatori, a mai spus Robert Jones, care așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu autoritățile din domeniul sănătății și al alimentației pentru a conveni asupra detaliilor despre cum să desfășoare degustări ale burgerilor lor de vită într-un mod sigur.

În acest moment, există trei jucători olandezi în spațiul de cultură a cărnii: Mosa Meat , Meatable și Magic Caviar , dar sfârșitul interdicției de degustare ar putea face ca numărul companiilor de carne de laborator să înflorească, catalizând în același timp noi investiții către țară, scrie Forbes.

Ne puteți urmări și pe Google News