Evenimentul Zilei > Actualitate > RUSSIA TODAY: Exercițiul comun româno-american Rapid Falcon s-a desfășurat în sud-estul României
RUSSIA TODAY: Exercițiul comun româno-american Rapid Falcon s-a desfășurat în sud-estul României

RUSSIA TODAY: Exercițiul comun româno-american Rapid Falcon s-a desfășurat în sud-estul României

Exercițiul comun româno-american Rapid Falcon, cu participarea forţelor terestre române şi americane s-a desfășurat în sud-estul României, la Baza 57 Aeriană "Mihail Kogălniceanu" și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană "Gl.bg. Ion Bungescu" de la Capu Midia, din judeţul Constanţa (sud-estul ţării, a anunţat Ministerul Naţional al Apărării din România.

Exercițiul comun româno-american a avut loc joi, 19 noiembrie. La exercițiu au participat peste 130 de militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, printre care se numără două sisteme mobile de artilerie – HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră americane, dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, și trei lansatoare multiple de rachete de tip LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza”, din Focșani.

Potrivit ministerului, exerciţiul comun a avut drept scop dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii și a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021.

Rapid Falcon este un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare și s-a desfășurat, succesiv, în două locuri, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” şi în Poligonul Capu Midia, mai anunţă ministerul.

Premierul român, Ludovic Orban a declarat, înainte de a debuta aceste exerciţii, că securitatea şi apărarea reprezintă pentru guvernul pe care îl conduce o prioritate, dând asigurări că va fi asigurată „predictibilitatea şi stabilitatea” finanțării programelor de echipare a Armatei Române.

La finalul exercițiilor, ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă i-a felicitat pe participanți, adăugând că „până de curând era practic imposibil să ne imaginăm că astfel de manevre pot avea loc”.(Rador)