S-a încheiat Campionatul European de gimnastică de la Szczecin (Polonia), acolo unde România a bifat o contraperformanță istorică.

31 de ediții la care româncele au câștigat medalii

După 46 de ani, sportivele „tricolore” n-au reușit să cucerească măcar o medalie. Sub coordonarea lui Nicolae Forminte, Denisa Golgotă, Nica Ivănuș și Carmen Ghiciuc au avut evoluții sub așteptări. Dacă prima gimnastă s-a calificat în finala de individual-compus (locul al 17-lea) și în cele de la sărituri (poziția a 6-a), bârnă (locul 5) și sol (locul 4), celelalte două reprezentante ale României n-au reușit să treacă de faza calificărilor.

Astfel, delegația României s-a întors în țată fără medalii în bagaje. Fapt fără precedent la ultimele 31 de ediții ale turneelor finale. În 1973 s-a mai consemnat o prezență a gimnasticii românești fără vreun succes.

Dezastrul a început cu Olimpiada din 2016

Regresul acestui sport continuă implacabil, iar factorii de decizie, președintele Andreea Răducan sau antrenorul Nicolae Forminte, nu oferă deocamdată nicio explicație.

 În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, delegația României n-a participat, pentru că nu a reușit să se califice la cel mai mare eveniment al sportului. Eșecul a fost fără precedent începând din 1968, de la Jocurile Olimpice de la Ciudad de Mexico.

 Urmează un Mondial decisiv pentru Olimpiadă

Pentru gimnastica românească urmează un Campionat Mondial, în toamnă, găzduit de Stuttgart (Germania). Rezultatele de la Europene nu prevestesc nimic bun, mai ales că la competiția intercontinentală vor participa și marile forțe: SUA și China. La aces CM se vor decide sportivii calificați la Jocurile Olimpice de vară din 2020, de la Tokyo.

 

Te-ar putea interesa și: