Evenimentul Zilei > International > Rusia demarează o campanie de vaccinare pentru cosmonauți
Rusia demarează o campanie de vaccinare pentru cosmonauți

Rusia demarează o campanie de vaccinare pentru cosmonauți

Rusia anunță o campanie de vaccinare în masă pentru cosmonauți ai Centrului Iuri Gagarin. O nouă expediție spațială de elită se pregătește de start.

Rusia anunță o campanie de vaccinare în masă pentru cosmonauți! Centrul de pregătire a cosmonauţilor ruşi a anunţat, marţi, că a demarat campania de vaccinare generală a angajaţilor săi împotriva coronavirusului. Campania vizează desfăşurarea optimă a misiunilor spaţiale viitoare ale acestora.

Serviciul de presă de la Centrul Iuri Gagarin a precizat, pentru AFP, că aproximativ 40 dintre angajaţii săi, dintr-un total de aproape 1.500, au primit prima doză a vaccinului rusesc Sputnik V.

Rusia: vaccinare în masă pentru cosmonauți de elită

„Antrenamentele continuă şi noi îi vaccinăm cu prioritate pe angajaţii aflaţi în contact apropiat cu echipajele care se pregătesc pentru misiune”, a precizat purtătorul de cuvânt al centrului.  Echipajul principal și cel secund, pregătite pentru o nouă expediție a Stației Spațiale Internaționale (ISS), au fost vaccinare anterior. Membrii echipajelor urmează să primească vineri a doua doză.

Până la jumătatea lunii decembrie, Rusia vaccinase mai mulţi cosmonauţi în vederea participării la zborurile spaţiale viitoare. Unii dintre ei au primit deja ambele injecţii necesare. Potrivit echipei de cercetare care a dezvoltat vaccinul Sputnik 5, acesta are o eficiență de peste 90%.

Vaccinare cu Sputnik 5  în Rusia, pentru cosmonauți

Cosmonauţii ruşi aflaţi în prezent la bordul ISS, Serghei Rîjikov şi Serghei Kud-Svercikov, nu au fost vaccinaţi înainte de plecarea lor în misiune, care a avut loc la sfârşitul lunii septembrie. La acel moment, primul vaccin rusesc începuse a treia fază a testărilor clinice. Cei doi cosmonauți au declarat că preferă să aștepte o fază superioară a testării pentru a se asigura că vaccinul este viabil.

Următorul echipaj care urmează să plece spre avanpostul orbital ISS de la portul spațial Baikonur din Kazakhstan, în aprilie 2021, este format din Oleg Novitsky, Pyotr Dubrov și Sergei Korsakov. Novitsky și Dubrov au primit deja primele doze, a precizat centrul marți, citat de agenția de presă oficială TASS.

Cosmonauți obligați să ia parte la campania de vaccinare

Centrul de pregătire Iuri Gagarin reprezintă un punct de trecere obligatoriu pentru echipajele spaţiale. Centrul poartă numele faimosului cosmonaut sovietic Iuri Gagarin, primul om care a călătorit în spațiu. Instituția este situată în Oraşul Stelelor, aflat în apropierea Moscovei și destinat angajaţilor agenţiei spaţiale.

Potrivit Fondului de Investiţii Directe din Rusia (RDIF), care a finanţat dezvoltarea vaccinului Sputnik V, peste 1 milion de persoane au fost deja vaccinate în Rusia.

Rusia a început vaccinarea în masă cu Sputnik V la începutul lunii decembrie. Vaccinul a fost cerut însă și peste hotare, de țări ca Belarus, Serbia, Venezuela și Argentina. Rusia se confruntă în prezent cu cel de-al doilea val al pandemiei. Deocamdată autorităţile de la Moscova refuză să decreteze un nou lockdown la nivel naţional.

Sursa: The Moscow Times