Planurile Rusiei cu Stația Spațială Internațională. Distrugerea, luată în calcul

Planurile Rusiei cu Stația Spațială Internațională. Distrugerea, luată în calcul Sursa: Arhiva EVZ

Durata de viață a unuia dintre cele mai ambițioase și costisitoare proiecte ale umanității - Stația Spațială Internațională - se va încheia în 2024. Cu toate acestea, țările partenere îi analizează acum viitorul.

Timp de douăzeci de ani, ISS a fost singurul loc care a permis unei persoane să rămână mult timp în spațiu. Se află la 400 km distanță de Pământ, o graniță pe care omenirea nu a trecut-o de mult timp. Cu toate acestea, durata sa de viață expiră în 2024, ISS este depășită și „omenirea trebuie să meargă înainte - spre Lună și Marte” , potrivit țărilor partenere la acest proiect.

Pentru că ISS a fost criticată în ultimii ani ca o „povară financiară” care înghite 30-40% din bugetele spațiale ale țărilor participante. Problema este că nu există încă o alternativă de lucru la stația orbitală și apar din ce în ce mai multe „zone cu probleme”.

Avarii în zona rusească a stației

În ultimul an, starea tehnică a ISS s-a deteriorat considerabil. În august, a apărut o fisură în corpul său, provocând scăderea presiunii. La început, scurgerea a fost căutată în segmentul SUA, dar la sfârșitul lunii septembrie anul trecut, Roscosmos a raportat că fisura se afla în modulul rus Zvezda, scrie Russia Beyond.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este un modul cheie al stației, deoarece prin stațiile sale de andocare Stația Spațială Internațională este alimentată cu apă potabilă; este, de asemenea, responsabil pentru corectarea orbitei (ISS este un colos de mărimea unui teren de fotbal, iar pentru a rămâne pe orbită are nevoie de ajutor constant).

Locația presupusă a scurgerii de aer a fost apoi blocată cu mijloacele disponibile - plastilină americană. Cu toate acestea, acest lucru nu a rezolvat complet problema. La mijlocul lunii octombrie, cosmonauții au descoperit o altă posibilă breșă în compartimentul de tranziție al modulului Zvezda - folosind o pungă de ceai, a cărei mișcare a fost înregistrată de camerele cu gravitație zero.

Aruncată în ocean

Nu se știe încă dacă există alte fisuri în carenă, dar pe 19 decembrie, ISS a fost avertizată că lipsește aerul de rezervă pentru a compensa cel scăpat din cauza scurgerii. Este o amenințare la adresa siguranței echipajului.

Toate acestea sunt în concordanță cu prognoza recentă a companiei rusești Energia (un birou de design important): „Există deja o serie de articole deteriorate care vor fi în curând scoase din funcțiune. Multe dintre ele nu pot fi înlocuite. După 2025, ne așteptăm la un eșec în cascadă al multor elemente ” , a spus directorul general adjunct al Energia, Vladimir Solovyov.

În special, modulul Zvezda în sine nu poate fi înlocuit - producția sa nu a supraviețuit căderii erei sovietice, ceea ce înseamnă că ar trebui reconstruit din nou pe baza altor tehnologii, și petrecut mult timp cu teste pentru asigurarea deplinei sale funcționalități.

Toate acestea sugerează o idee: să se facă cu ISS ceea ce se obișnuiește să se facă cu obiecte spațiale masive aflate la sfârșitul vieții lor – să fie aruncate deasupra Oceanului Pacific, departe de drumurile navigabile. Obiectele spațiale ard parțial în atmosferă și fragmentele cad în apă. În 2001, de exemplu, predecesorul ISS, stația rusă Mir, a fost scoasă de pe orbită în acest fel.

În Statele Unite, problema injectării de bani pentru menținerea unei stații învechite este deosebit de acută, deoarece americanii suportă aproximativ 70% din toate costurile (Rusia 12%). Prelungirea duratei de viață a stației înghite miliarde de dolari în fiecare an, care ar putea fi utilizați pentru a crea o nouă stație sau pentru a dezvolta proiecte finalizate.

NASA a anunțat deja că va înceta să finanțeze ISS din 2025 pentru a „elibera” această sumă. Rusia, pe de altă parte, susține fără echivoc o prelungire a operațiunii până în 2028 sau 2030. Și, deși nimeni nu a decis încă soarta sa, țările participante par să-și dorească ca ISS să continue să zboare dar probabil în condiții ușor diferite.