Rusia şi SUA, de acord să îşi reducă arsenalul nuclear

Rusia şi SUA, de acord să îşi reducă arsenalul nuclear

Preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei au acceptat un tratat prin care se angajează să limiteze la 1.550 numărul de ogive nucleare pe care le deţine fiecare dintre cele două state, cu 30% mai puţin decât prevăd tratatele din prezent, informează BBC.

Acordul de astăzi a rezultat în urma unei convorbiri telefonice a preşedintelui american Barack Obama cu omologul rus Dmitri Medvedev. Noul tratat, numit START, va fi semnat la 8 aprilie. "De când am preluat puterea, una dintre priorităţile mele în ceea ce priveşte siguranţa naţională a fost asigurarea americanilor în faţa ameninţării pe care o constituie armele nucleare", spune Obama, într-un comunicat de astăzi al administraţiei SUA. Dacă va primi aviz favorabil din partea Dumei de Stat şi a Senatului american, acesta va înlocui Tratatul Strategic de Reducerea a Armamentului, valabil din 1991.

Anul trecut, în timpul unui discurs susţinut în capitala cehă Praga, Obama a anunţat că îşi doreşte o lume fără arme nucleare. Se pare că, în prezent, SUA deţine peste 2.000 de arme nucleare, în timp ce Rusia ar avea peste 2.500.

Ne puteți urmări și pe Google News