Evenimentul Zilei > International > Ruşii exportă de 2,5 ori mai multe arme faţă de acum 10 ani. Creşte cererea din America Latină
Ruşii exportă de 2,5 ori mai multe arme faţă de acum 10 ani. Creşte cererea din America Latină

Ruşii exportă de 2,5 ori mai multe arme faţă de acum 10 ani. Creşte cererea din America Latină

Exportul de armament al Rusiei a crescut de 2,5 ori din anul 2000 până în prezent, a declarat, ieri, premierul rus, Vladimir Putin, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la înfiinţarea Rosoboronexport, singura companie din Federaţia Rusă care exportă întreaga gamă de produse, servicii şi tehnică militară.

În acelaşi timp, a crescut numărul partenerilor la export. Astăzi, nu mai puţin de 85 de ţări din întreaga lume cumpără arme din Rusia, a afirmat Putin, citat de portalul RosBusinessConsulting.

Cele mai mari comenzi de armament rusesc vin din partea vechilor parteneri, încă de pe vremea fostei URSS: India, China, Indonezia şi Vietnam. În ultimii ani, au început să cumpere cantităţi mai mari de arme ţările din America Latină precum Venezuela, Mexic, Columbia şi Brazilia.

80% din exportul de arme, acoperit de Rosoboronexport

În zece ani de la înfiinţare, Rosoboronexport a scos pe piaţă producţie în valoare totală de peste 60 miliarde dolari, cu o creştere cuprinsă între 500 şi 700 milioane dolari pe an, a precizat Vladimir Putin.

El a mai spus că societatea are un portofoliu de comenzi cu o valoare a contractelor de peste 30 miliarde dolari. Rosoboronexport deţine o pondere de 80% din exporturile totale de armament şi tehnică militară ale Rusiei.

Premierul rus a subliniat că activitatea Rosoboronexport şi a Federaţiei Ruse în domeniul furnizării de tehnică militare respectă legislaţia rusă şi pe cea internaţională.

Putin a dat asigurări că autorităţile ruse iau în considerare riscurile potenţiale şi raportul de forţe din regiunile către care se îndreaptă armele şi tehnica militară, atunci când iau decizia de a face livrări. "Niciodată nu facem niciun pas care ar putea distruge acest echilibru de forţe", a adăugat premierul rus.