Comunitatea internaţională a reacţionat diferit şi, în general, moderat la evenimentele din Republica Moldova, Moscova fiind singura care a luat tranşant apărarea regimului comunist de la Chişinău.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a cerut astăzi Uniunii Europene să acţioneze pentru ca suveranitatea Moldovei să nu fie ameninţată de protestele pro-române de la Chişinău.
„Sperăm că UE şi România, care au condamnat public violenţele, vor acţiona pentru ca drapelele şi sloganurile româneşti să nu fie utilizate drept paravan pentru a submina suveranitatea Moldovei”, a declarat el, citat de AFP.
Apelurile lansate în ultimele zile pentru renumărarea voturilor exprimate la alegerile legislative de duminică, adjudecate de PCRM, sunt „absolut lipsite de fundament”, a declarat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-o conferinţă de presă. „Orice solicitare de organizare de noi alegeri, de reexaminare a rezultatelor scrutinului care a avut loc sunt absolut lipsite de fundament”, a subliniat el. Pentru Rusia, aceste proteste au fost organizate de către „cei care nu agreează politica externă echilibrată desfăşurată de guvern (moldovean - n.r.), care, în urma alegerilor, a obţinut un mandat pentru a o continua”, se arată într-un comunicat dat publicităţii separat de către Ministerul rus de Externe. „Judecând după sloganurile scandate, după numărul mare de drapele româneşti, scopul acţiunilor este de a bloca progresele din ultimii ani privind consolidarea suveranităţii Moldovei”, adaugă documentul, citat de AFP.
„O preocupare specială stârneşte acţiunile provocatoare organizate cu steagurile României şi UE, atingeri directe aduse suveranităţii Republicii Moldova”, se arată şi într-un comunicat al Dumei de Stat. Unioniştii moldoveni, puşi la zid Presa oficială rusă s-a pliat pe poziţia autorităţilor centrale. „Cine se află în realitate în spatele mişcărilor de la Chişinău?”, s-a întrebat ieri cotidianul guvernamental „Rossiiskaia Gazeta”, sub titlul „Vinul moldovenesc fermentează”. Publicaţia îi numeşte pe ma nifestanţii de la Chişinău „huligani locali care au scăpat de sub control” şi „o mulţime mânată de obsesia reunificării cu România”.
La rândul său, cotidianul pro- Kremlin „Izvestia” scrie că „electoratul moldovean a votat în favoarea comuniştilor deoarece îi este teamă de naţionaliştii care aspiră la unirea cu România”. Ziarul sugerează că fosta republică sovietică riscă să piardă de tot Transnistria dacă opoziţia de la Chişinău ajunge la putere.
Cunoscutul analist politic rus Stanislav Belkovski, preşedintele Institutului pentru Strategie Naţională de la Moscova, a declarat pentru agenţia K2Kapital că protestele violente de la Chişinău marchează debutul mişcării de integrare a Republicii Moldova în România. Politologul s-a declarat convins că unirea celor două ţări vecine va deveni o realitate în curând, minimalizând ipoteza implicării României în mişcările de stradă. SUA fac apel la calm, UE cere dialog
Washingtonul a lansat marţi un apel la calm ambelor părţi implicate în proteste. „Vrem ca oamenii să îşi păstreze cumpătul. Vom vedea ulterior ce va fi”, a declarat Robert Wood, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.
Preşedinţia cehă a UE a cerut ieri Republicii Moldova să găsescă o soluţie la criza creată de manifestaţiile anticomuniste printrun „dialog paşnic” şi „cu respectarea statului de drept”. „Preşedinţia UE face apel la toate părţile să-şi demonstreze angajamentul ferm pentru valorile şi principiile europene”, se arată într-un comunicat oficial.
Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner, îşi declarase îngrijorarea, marţi seară, în legătură cu protestele din centrul capitalei Re publicii Moldova şi ceruse celor implicaţi să renunţe la orice acte de violenţă.
Medvedev felicită R.Moldova pentru reacţia din timpul protestelor
Preşedintele rus i-a telefonat, astăzi, pe şeful statului moldovean pentru a-l felicita pentru faptul că autorităţile au reuşit să menţină situaţia sub control şi pentru restabilirea ordinii în Chişinău, informează BASA-press.
Cei doi şefi de stat au mai discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova.
DEBLOCARE Medierea internaţională, o soluţie pentru Moldova Adrian Cochino
Medierea internaţională ar putea fi o soluţie pentru deblocarea situaţiei conflictuale din Republica Moldova, comuniştii au însă în continuare cele mai multe şanse să formeze un nou guvern, cred analiştii contactaţi de „Evenimentul zilei”.
Directorul executiv al Institutului de Politici Publice (IPP) de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie, apreciază că la dialogul mediat de un moderator internaţional ar trebui să participe atât partidele care au intrat în parlament, cât şi cele extra-parlamentare. Dialogul ar trebui să fie însoţit de măsuri precum demiterea unor personaje „odioase” - şeful poliţiei sau al pro curaturii - şi asigurarea accesului opoziţiei la mass-media, în special la televiziunea publică. „Administraţia Voronin nu mai pare însă dispusă să asculte argumente”, precizează analistul.
În opinia lui Barbăroşie, decla raţiile lui Voronin la adresa Bucu reştiului îndepărtează Moldova de UE şi „sunt o consecinţă a sentimentului de românofobie împărtăşit de şeful statului şi nu numai de el”.
Revoltele de la Chişinău, crede directorul IPP, au fost în mare parte spontane şi „sunt o manifestare a presiunii sociale acumulate”, lucru pe care „nici puterea, nici opoziţia nu l-au înţeles”. „Nu trebuie să eliminăm însă o posibilă implicare a unor servicii mai speciale moldovene”, mai precizează Barbăroşie. Iulian Chifu: „Aştept o poziţie a preşedintelui” Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor şi Early Warnig, Iulian Chifu, salută poziţia „cumpănită şi echilibrată” a Ministerului de Externe român, precum şi „exprimarea coerentă” a principalelor partide politice din ţară, PDL, PSD şi PNL. „Acum aş aştepta şi o poziţie consistentă a preşedintelui, care ar trebui însă să vină numai după o completă evaluare a situaţiei din teren”, apreciază Chiful pentru EVZ. Referitor la situaţia politică internă din Republica Moldova, analistul român nu crede că Voronin este dispus să găsească echilibrul şi nici că opoziţia „ar putea determina o schimbare consistentă”. „Epoca revoluţiilor oranj a trecut. Mă aştept să vedem o nouă guvernare asumată de comunişti. Chiar dacă miniştrii nu vor avea de-a face cu Partidul Comunist, ei vor primi în continuare ordine de la Voronin”, precizează Chifu.
REZULTATE FINALE
Comuniştii nu prind majoritatea dorită
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova nu a obţinut majoritatea necesară (61 de mandate) pentru a putea alege preşedintele ţării, conform rezultatelor definitive ale alegerilor publicate aseară, informează AFP. Cele 49,48% din voturi le asigură comuniştilor 60 dintre cele 101 de mandate ale Parlamentului, a anunţat Comisia Electorală Centrală.
ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 16:55
CITIŢI ŞI:
Moldovenii au ieşit în stradă la Paris Chişinăul deschide o campanie de represalii diplomatice Copii săltaţi de poliţia lui Vladimir Voronin de pe patul de spital Fost consilier al lui Voronin, arestat CĂLIN HERA: Ursul comunist nu mai are din ce coadă să dea CHRISTIAN MITITELU: Comoţie la Chişinău VLAD ODOBESCU: Revolta fără lideri de la Chişinău