Evenimentul Zilei > International > Rusia marchează 20 de ani de la puciul comuniştilor din URSS
Rusia marchează 20 de ani de la puciul comuniştilor din URSS

Rusia marchează 20 de ani de la puciul comuniştilor din URSS

Ruşii aniversează, azi, fără entuziasm, împlinirea a 20 de ani de la tentativa de lovitură de stat a conservatorilor comunişti contra reformelor promovate de preşedintele Mihail Gorbaciov, relatează Agerpres, citând AFP.

La 19 august 1991, susţinuţi de şeful KGB, Vladimir Kriucikov, şi de ministrul apărării, Dmitri Iazov, puciştii au afirmat că preşedintele ţării, Mihail Gorbaciov, era "incapabil să-şi asume exercitarea prerogativelor din motive de sănătate". Ei au proclamat starea de urgenţă pe o perioadă de şase luni, reintroducerea cenzurii şi au permis intrarea tancurilor în capitala sovietică, Moscova.
Preşedintele Rusiei, Boris Elţin, preia conducerea mobilizării, susţinut de mii de moscoviţi. Unităţile militare trec de partea lui. Ciocnirile între militari şi manifestanţi se soldează cu trei morţi, singura confruntare violentă din perioada puciului, care a eşuat trei zile mai târziu. Aceste evenimente au grăbit sfârşitul Uniunii Sovietice, slăbită din cauza tendinţelor separatiste ale republicilor componente, URSS destrămându-se în decembrie 1991.
Fără evenimente oficiale
În prezent, doar 10% dintre ruşi consideră că înfrângerea puciştilor a fost o victorie a democraţiei, potrivit unui sondaj realizat de Institutul independent Levada. Patru ruşi din zece (39%) califică puciul drept un "eveniment tragic, cu consecinţe nefaste". Aproximativ jumătate dintre persoanele chestionate sunt de părere că ţara "merge într-o direcţie greşită", iar 27% cred contrariul.
Mihail Gorbaciov (80 de ani), marginalizat în Rusia, unde majoritatea cetăţenilor îl consideră vinovat de prăbuşirea URSS, a declarat, săptămâna aceasta, că este "nemulţumit" de evoluţia ţării, denunţând "întoarcerea în trecut" în ce priveşte democraţia, sărăcia şi nedreptatea socială. Mulţi ruşi împărtăşesc viziunea premierului Vladimir Putin, pentru care destrămarea URSS a fost "cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX".
Nicio ceremonie oficială nu este anunţată pentru comemorarea evenimentului.