Dan Rușanu, șeful ASF: Alte 5 societăți de asigurări au probleme
- Virgil Burl ă
- 22 februarie 2014, 17:05
Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Finanaciară (ASF) a lămurit, într-o emisiune televizata, o serie de acuzaţii privind nepotismul din ASF şi veniturile exagerate ale conducerii. Ruşanu a arătat că, după negocieri cu sindictul, la începutul luni martie salariile vor scădea cu 50%. În acest moment, din cei 600 de angajaţi ai ASF, 150 sunt rude de gradul I şi II.
Ruşanu a mai precizat că sumele încasate în ultimele două luni de conducerea instituţiei sunt mult mai mici decât cele prezentate în mass-media. "Sumele sunt mult mai mici, în jur de 50.000 de euro la mine şi sub 50.000 de euro în cazul domnului Dăianu. În 2013, se aplicau două prime: una de vacanţă, alta de sfârşit de an, care erau cuprinse în contractul colectiv de muncă", a precizat Ruşanu, arătând că prin cumul s-a ajuns la sumele prezentate de media.
Ce a preluat ASF
Fostul senator liberal a mai arătat că, la momentul preluării conducerii ASF, anul trecut, a găsit salarii mult mai mari, primele de confidenţialitate fiind de 45 la sută. În cadrul emisiuni de la Antena3, el a susţinut că la ASF există un sindicat cu care trebuie negociat orice modificare salarială, iar el a început această negociere pentru micșorarea sumelor în noiembrie 2013. În plus, munca de la ASF ar fi mult mai dificilă decât în alte organisme similare din Europa, unde piața este stabilă. "Pentru 2014 am negoociat şi nu mai dăm sporuri sau prime. La sfârșitul lunii martie, după negocierile cu sindicatul, se vor micșora salariile, dar până atunci vor rămâne cum au fost. Salariile sperăm să se reducă cu 50%. În UE, au prime de şedinţe, indemnizaţii peste indemnizaţii. Piaţa din România este mult mai complexă si dezorganizată decât celelalte pieţe din UE. La noi, salariul este la nivelul Băncii Naţionale, s-au respectat normele ordonanţei de urgenţă",a completat şeful ASF.
Rudele din sistem
Un alt capitol discutat în emisiune a fost acela al rudelor din cadrul ASF. Ruşanu a precizat că la înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere i-a găsit pe toţi acolo. "Nu puteam să fac o epurare pentru că cineva e rudă cu altcineva. Incepand cu 1 martie vom face o reevaluare a angajaţilor și o nouă structură. Vor rămâne aproximativ două treimi dintre ei. Nu putem spune că soția lui x sau y vor fi îndepărtate, fiindcă sunt în instituție de 7-8 ani, sunt oameni capabili, foarte bine pregătiţi. În cadrul ASF-ului avem 150 persoane care sunt rude de gradul I si II . Am promovat o reglementare ca începând de la 1 martie să nu se mai agajeze în aceeaşi instituţie rudele apropiate. Dar va fi foarte greu să-i dăm afară pe cei care deja sunt în instituție doar pe baza acestei reglementări.
Despre controalele de la Astra
D. Radu Ruşanu:"Astra este lider pe piata de asigurari de mai mult timp. Acolo a fost un control în 2008 şi unul în 2012. Nu au avut nicio altă sancţiune, înafara de un plan de măsuri cu 18 puncte din care s-au realizat doar trei. Deficiențele controlului le-am găsit și în ianuarie 2014. Mi s-a sugerat să nu mă iau de ASTRA şi din piaţă şi din interiorul ASF –ului, fiidcă e un lider de piață importat. Nu este foarte uşor să iei niste măsuri faţă de acest colos. Pana in 31 decembrie 2013, Astra nu a îndeplinit mai nimic din planul de măsuri trasat și atunci, în ianuarie, am mers în control. Astra a refuzat să-și pună în ordine problemele. Am facut toti pașii procedurali pentru a introduce . Nu este interzis sa transferi bani intra grup, dar la u moment dat trebuia ca aceste împrumuturi să se întoarcă la Astra, la firma-mamă. Au fost date 22 de milioane de euro către Medien Holding, care editează România liberă, dar probabil că banii nu au rămas acolo”.
Despre acest împrumut intra-grup, Dan Radu Rușanu a spus că, din informațiile pe care le deține ASF, banii au plecat de la Medien Holding către societăți de publicitate, dar ei trebuiau să se întoarcă până acum la Astra. De asemenea, Rușanu a afirmat că specialiștii din ASF au descoperit că banii de publicitate au plecat și către ”alte trusturi media și la societăți ale unor comentatori de la trusturi media care au avut contracte cu CSA-ul (Comisia de Supraveghere a Acțiunilor) de peste 300.000 de euro, în perioada 2008-2009”.
Vă daţi demisia de la ASF?
"Demisia mea este la dispoziţia Parlamentului. Voi avea o discutie cu comisia care va veni din partea parlamentului. In functie de discutii, ne vom da demisia sau vom fi demişi".
"Nu sunt probleme cu pensiile private, nu există risc bancar. Problema de contaminare pe piata asigurarilor este minima. Avem în acest moment probleme la 5 societăţi de asigurare din cele 11 avute sub supraveghere".
Despre legăturile cu Carabulea
N-am nicio tangenţă cu Carpatica, nu l-am cunoscut pe domnul Carabulea, iar control ASF la Carpatica s-a făcut de către vechea coducere. În legătură cu ordonanţa de Guvern anchetată de DNA am avut puncte de vedere deoarece am avizat acel document în concordanţă cu solicitările FMI şi UE.