Rudel Obreja: "Lucian Bute a slăbit şi este irascibil" | VIDEO

Rudel Obreja: "Lucian Bute a slăbit şi este irascibil" | VIDEO

Pugilistul român a intrat în linie dreaptă cu pregătirile pentru meciul cu Jean-Paul Mendy, de mâine seară (ora 22.00, în direct la Pro TV), de la "Romexpo". Azi (ora 12.00) are loc cântarul oficial.

Rudel Obreja, preşedintele FR de Box, ne-a dezvăluit ieri starea de sprit pe care o traversează Lucian Bute înaintea cântarului oficial, care va avea loc azi, de la ora 12.00.

Campionul mondial IBF la categoria supermijlocie este "irascibil" şi "în priză" înaintea partidei de mâine seară, în care îşi va apăra centura în faţa modestului pugilist francez Jean-Paul Mendy.

Cine este Jean-Paul Mendy

Campionul român pare să aibă o misiune destul de uşoară în faţa lui Jean-Paul Mendy, chiar dacă francezul este neînvins la profesionişti, având în palmares 29 de victorii (dintre care 16 prin KO) şi o remiză, însă aproape toate succesele sale au venit în faţa unor adversari mai limitaţi decât el.

Medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de amatori în 1997, la categoria mijlocie, Mendy (37 de ani) a avut un singur meci tare, cu camerunezul Sakio Bika, anul trecut, când a câştigat ca urmare a unei lovituri nepermise a adversarului. Cu toate acestea, Bika reuşise să îl pună repede jos pe Mendy, înainte de a fi descalificat pentru un pumn aruncat când francezul era la podea.

Potrivit site-ului "lucianbute. com", Jean-Paul este "cel mai facil adversar al românului de la William Joppy, pugilistul în vârstă de 38 de ani, care a deschis seria de meciuri nepotrivite pentru Lucian".

Contactat de EVZ, Leonard Doroftei a vorbit despre campionul francez. "Nu l-am mai văzut de 15 ani. Ne-am antrenat împreună, el cu echipa Franţei, eu cu lotul României, pentru Jocurile Olimpice de la Atlanta, din 1996. Era un tip tânăr, simpatic şi ambiţios. Nu pot spune prea multe despre ce fel de pugilist a devenit. Nu l-am văzut în ring la profesionişti, însă cred că Lucian nu va avea prea mari probleme cu el", ne-a spus fostul campion mondial al categoriei uşoare în versiunea WBA.

Superfavorit la pariuri

Românul este dat ca favorit de casele de pariuri. Cei care vor să îşi investească banii într-o victorie a lui Lucian Bute vor face un profit de maximum 5 la sută în cazul în care gălăţeanul se impune. O lovitură decisivă dată de "Mister KO" în primele trei runde este recompensată cu aproape de cinci ori suma investită.

"M-am pregătit cu Mendy pentru JO de la Atlanta, în 1996. Atunci era un tip tânăr, simpatic şi ambiţios.“ LEONARD DOROFTEI, fost campion mondial WBA la categoria uşoară

INTERVIU

Preşedintele FR de Box: "E în priză! Nu are timp să se relaxeze"

Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, a descris, pentru EVZ, starea de spirit a campionului român cu două zile înainte de meci. Până astăzi, la ora 12.00, când va avea loc cântarul oficial, Lucian Bute mai trebuie să dea jos câteva sute de grame.

Gălăţeanul nu are voie să bea apă, iar timpul şi-l umple cu antrenamente şi cu odihnă. "Se gândeşte doar la victorie", ne-a spus ieri Obreja, care promite că fanii nu vor pleca dezamăgiţi de la meci.

EVZ: Cum merg ultimele pregătiri ale galei de la Romexpo? Rudel Obreja: Totul e bine. Suntem în ultimele focuri, dar oamenii vor avea parte de un spectacol adevărat. Cine vine la meci? Se vehicula la un moment dat că va fi prezent şi impresarul Don King... Don King nu mai vine pentru că presa a zis că e puşcăriaş, că a făcut puşcărie. Vor fi însă prezenţi foarte mulţi oameni importanţi din sportul românesc şi nu numai.

Ce a însemnat organizarea acestui eveniment? O mare satisfacţie pentru mine. O să mă număr printre cei care au făcut ceva în această ţară şi au lăsat ceva în urmă. Cu toate acestea, nu aş fi reuşit fără aportul doamnei Elena Udrea. Nu îmi e frică să spun asta acum, cu toate că în viitor s-ar putea să nu mai fie ministru şi să mă întrebe alţii de ce am lăudat-o.

Care e programul lui Lucian Bute înaintea meciului? E prins în atmosfera de dinaintea cântarului. A slăbit şi e irascibil. Momentele acestea sunt cele mai grele. E normal să fie aşa. Mai are de dat jos câteva sute de grame, dar în acest moment şi 100 de grame înseamnă enorm. Are programat un antrenament, iar în restul timpului se odihneşte.

Care e starea lui de spirit? E în priză! Se gândeşte doar la meci şi la victorie. Nu se relaxează, nu are timp de asta. Încearcă să-şi conserve energia pentru cântar. Îi este greu acum, mai ales că trebuie să se deshidrateze.

CARIERĂ

În competiţiile dedicate amatorilor, campionul mondial la profesionişti nu a reuşit niciodată să se impună cu adevărat în România.

Lucian Bute, românul în vârstă de 31 de ani neînvins în meciurile disputate la profesionşti, nu a reuşit să se impună în România, unde îi avea drept concurenţi, la amatori, pe fraţii Marian şi Dorel Simion.

Cariera gălăţeanului a început cu un mare succes, cucerind titlul mondial la juniori, în 1998, chiar în Cuba, ţară cu tradiţie în boxul amator. Un an mai târziu, Lucian a făcut pasul spre seniori şi a obţinut, la Mondialele de la Houston, medalia de bronz. În aceeaşi perioadă concurau, la categoriile 63,5 kilograme şi la 71 (n.r. - favoritele lui Bute), şi fraţii Marian şi Dorel Simion. Cei doi i-au închis uşile spre supremaţie în boxul amator lui Lucian, cel care a plecat cu scandal din România, după meciul celebru de la Piteşti, cu Dorel Simion, în urma căruia a ratat şansa de a participa la Centura de Aur, cât şi la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000. Simţindu-se nedreptăţit de arbitraje şi de interesele de culise, Bute a trecut la profesionism.

Andrade i-a dat emoţii

În boxul adevărat, Bute a fost la câteva secunde distanţă de a-şi pierde centura, în 2008, la un an după ce abia o cucerise. În primul meci cu mexicanul Andrade, românul a fost trimis la podea în finalul ultimei runde. Arbitrul ajunsese cu numărătoarea până la 8 în momentul în care a sunat clopotul de final. Bute a câştigat la puncte, însă adversarii săi au reclamat că arbitrul a întârziat intenţionat numărătoarea.

28 de victorii are Lucian Bute la profesionişti, 23 dintre ele fiind obţinute prin knockout. Pugilistul are şi un bronz mondial la amatori

MISTER KO

Cum a devenit Bute campion mondial

Bute a debutat la profesionişti în noiembrie 2003, la Bell Centre - arena din Montreal, unde şi-a disputat majoritatea partidelor din carieră. Gălăţeanul l-a învins atunci pe Robert Muhammad prin KO tehnic, în runda a doua. Au urmat alte 14 victorii înainte de ultimul gong, toate obţinute în faţa unor adversari de mâna a doua sau a treia.

Cel mai important adversar din prima parte a carierei românului a fost egipteanul Kabary Salem, care reuşise să îl pună la podea pe legendarul Joe Calzaghe. Au urmat duelul cu camerunezul Saiko Bika, dar şi cele două confruntări cu Librado Andrade.

Bute a câştigat titlul la categoria supermijlocie, versiunea IBF, în octombrie 2007, când l-a învins, prin knock-out tehnic, pe columbianul Alejandro Berrio, în runda a 11-a. Bute a câştigat ultimele cinci partide prin KO, cea mai recentă victorie a gălăţeanului fiind cea obţinută în faţa irlandezului Brian Magee, în runda a 10-a.

Este doar pentru a doua oară când Bute se luptă în România, după ce, în aprilie 2005, l-a învins pe americanul Donnie McCrary, la Galaţi, prin KO în runda a patra.

ANALIZA LUI LEONARD DOROFTEI

"Având în vedere că sunt amândoi stângaci, va fi o ţăcăneală în primele runde. Vom vedea apoi cât de mult vrea francezul centura.“

"Bute ne-a obişnuit să îşi pună adversarii la podea şi acolo va ajunge şi Mendy. Nu prea văd cum ar putea rezista francezul 12 runde la Bucureşti!“

"Toate discuţiile despre nivelul lui Mendy sunt doar vorbe goale. În ring, astea nu au nicio importanţă. Vom vedea sâmbătă (n.r. - mâine) dacă va fi sau nu un meci adevărat.“

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/uFdeRm_qmDs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

<iframe width="425" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/Jbj9BXONHDE" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News