Evenimentul Zilei > Actualitate > RRA, Bucureşti FM şi Radio ZU organizează un protest contra etnobotanicelor
RRA, Bucureşti FM şi Radio ZU organizează un protest contra etnobotanicelor

RRA, Bucureşti FM şi Radio ZU organizează un protest contra etnobotanicelor

Radio România Actualităţi (RRA) şi Bucureşti FM se alătură campaniei "Iubim viaţa" (inţiată de Radio Zu) şi iniţiativelor similare pentru combaterea consumului de etnobotanice.

De câteva luni, postul public de radio  susţine interzicerea consumului de droguri în rândul tinerilor, prin informaţii vizând conştientiyarea pericolului la care se expun consumatorii. Cele două instituţii "fac apel la actorii de decizie să continue măsurile necesare, legislative şi de asistentă socială, pentru prevenirea consumului de substanţe psihoactive şi psihotrope, prin verificarea  şi închiderea punctelor de comercializare a acestor produse periculoase", se arată într-un comunicat.

Cei care susţin această campanie sunt invitaţi să se alăture unui miting de protest ce va alea loc mâine, de la ora 13.00, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, unde alături de jurnaliştii Radio România Actualităţi, Bucureşti FM şi Radio ZU, vor putea să protesteze împotriva acestor droguri.

Potrivit unei monitorizări realizate de Consiliul Europei, România ocupă locul patru în ceea ce priveşte consumul de etnobotanice, după Marea Britanie, Germania şi Olanda. La nivelul întregii ţări, există peste 600 de „magazine de vise”, inclusiv în mediul virtual.

Conform statisticilor, vârsta medie a consumatorilor este cuprinsă între 15 şi 18 ani, 60% dintre tinerii români declarând că sunt consumatori de plante etnobotanice, în special a produselor de tip „spice”. Acestea din urmă sunt alcătuite din amestecuri de plante  şi substanţe cu efect halucinogen, uneori mai grav decât cel al heroinei sau cocainei.