Sonda de exploare Kaz 1 este amplasată în partea de Nord-Vest a perimetrului, în apropierea localităţii Fitioneşti (judeţul Vrancea) şi va avea o adâncime proiectată de aproximativ 4.200 de metri.

În acelaşi timp, pentru continuarea cercetării potenţialului petrolifer al perimetrului, compania intenţionează să deruleze un program de achiziţie date seismice 2D (minim 200 Km) în zona de sud-vest (structura Pruneni).

"Este un pas important pentru industria de petrolul şi gaze a Kazahstanului şi a companiei naţionale KazMunayGas (KMG), prima sondă în afara graniţelor sale. Până în prezent, operaţiuni de acest gen s-au efectuat, în mod exclusiv, numai pe câmpurile petrolifere din Kazahstan", declară Zhanat Tussupbekov, director general al Grupului Rompetrol.

Valoarea totală a investiţiilor în cadrul acestui proiect va depăşi 10 milioane dolari în acest an şi 17,5 milioane dolari în 2013.

„Investiţiile KMG în Europa şi, în special, în România reflectă implicarea şi angajamentul Kazahstan în parteneriatul cu România, cu Uniunea Europeană. KMG-ul este unul dintre cei mai importanţi ambasadori ai statului kazah pe plan internaţional, iar prin direcţiile sale de dezvoltare pe termen mediu şi lung contribuie semnificativ la extinderea şi consolidarea relaţiilor dintre Kazahstan şi Uniunea Europeană, la realizarea podului energetic dintre Regiunea Mării Caspice şi Europa", declară Talgat Kaliyev, însărcinatul cu afaceri (Charge d’Affaires) al Kazahstanului în România.

Grupul Rompetrol are o experienţă în explorare şi producţie de peste 30 de ani în 24 de ţări de pe patru continente. În prezent, acesta deţine în concesiune 5 perimetre de explorare geologică pe teritoriul României – Satu Mare, Zegujani, Greşu, Nereju şi Focşani.