Romii vor fapte, nu vorbe

Romii vor fapte, nu vorbe

Reprezentanţii etniei rome vor cere Uniunii Europene să pună în practică planurile care vizează îmbunătăţirea situaţiei acestora.

Apelul urmează să fie făcut în cadrul celui de-al doilea Summit European dedicat romilor, care se va desfăşura mâine şi poimâine în oraşul spaniol Cordoba, transmite AFP.

"Situaţia cu care se confruntă mulţi cetăţeni romi este scandaloasă. Aceştia suferă din cauza discriminării şi a rasismului", a declarat Belen Sanchez Rubio, purtătorul de cuvânt al Coaliţiei pentru o politică europeană pentru comunitatea romilor, care va reprezenta această minoritatatea în zilele ce urmează.

Un efort comunitar este necesar pentru a rezolva situaţia precară a romilor, a explicat oficialul, apreciind că este nevoie ca executivul Uniunii Europene să fie actorul principal şi să acorde prioritate aspectelor privind romii, aşa cum a făcut şi Parlamentul European.

Ne puteți urmări și pe Google News

AFP reaminteşte de rezoluţia asupra unei strategii europene pentru romi, adoptată de Parlamentul European în urmă cu doi ani, prin care statele membre UE erau îndemnate să promoveze includerea romilor şi apărarea drepturilor fundamentale ale acestora, în calitate de cetăţeni europeni, dar şi să intensifice eforturile în vederea obţinerii unor rezultate vizibile în acest domeniu.

94% dintre români ar vota pentru retragerea cetăţeniei romilor infractori

Un studiu recent al Asociaţiei ProDemocraţia a scos în evidenţă faptul că românii ar vota, într-o proporţie majoritară, pentru retragerea cetăţeniei romilor care încalcă legea.

Astfel, la întrebarea "În ultimul timp, romii originari din România au fost implicaţi în activităţi ilegale în ţări occidentale: furturi, prostituţie, trafic de droguri, alte tipuri de criminalitate, aducând puternice deservicii de imagine României. Dv. aţi fi de acord cu organizarea unui referendum pentru retragerea cetăţeniei acestor persoane?", 94% dintre români s-ar pronunţa în facoarea acestei măruri.