Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii preferă medicii de familie pentru diagnosticarea Covid. Doar 15% ar chema ambulanța
Românii preferă medicii de familie pentru diagnosticarea Covid. Doar 15% ar chema ambulanța

Românii preferă medicii de familie pentru diagnosticarea Covid. Doar 15% ar chema ambulanța

Șapte din zece români ar apela la medicul de familie și i-ar cere îndrumare dacă ar prezenta simptomele îmbolnăvirii cu Covid-19, arată un sondaj opinie realizat de platforma Best Jobs. Pe de altă parte, două din zece persoane chestionate au susținut că ar încerca să se trateze singure, acasă, fără să apeleze la ajutor de specialitate sau la sfatul medicului. Marea majoritate a celor chestionați folosesc măști de protecție, mănuși și evită contactul cu alți oameni.

Dacă ar avea simptome asociate Covid-19, 7 din 10 respondenți la un sondaj realizat de platforma de recrutare BestJobs ar apela la medicul de familie și i-ar solicita îndrumarea. Un procent de 15,3% ar chema ambulanța, iar 10,7% s-ar trata singuri, fără să ceară ajutor de specialitate. Rezultatele sondajului realizat de Best Jobs au fost prezentate într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, peste 60% dintre cei chestionați susțin că ar evita spitalele și s-ar îngriji acasă în cazul eventualelor probleme medicale sau medii, care nu au legătură cu noul coronavirus. Mai puțin de 4% dintre aceștia ar solicita o ambulanță și ar accepta să fie îngrijiți într-un spital.

„În urma restricțiilor impuse de autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei de Covid-19,  41% dintre intervievați spun că ies afară din casă o dată sau de două ori pe săptămână, în timp ce 37% se găsesc aproape zilnic în situația de a ieși afară din casă, motivele principale fiind cumpărăturile de strictă necesitate (76,4%), job-ul, în cazul celor care nu lucrează remote (39,3%), dar și mișcarea fizică (18,4%)”, se arată într-un comunicat de presă care prezintă rezultatele sondajului Best Jobs.

Potrivit sursei citate, 85% dintre participanții la ancheta sociologică au spus că se protejează cu măști, 60,4% folosesc mănuși, iar 50,6% au tot timpul dezinfectanți asupra lor. Mai bine de 77% dintre persoanele chestionate evită contactul cu alți oameni, locurile aglomerate, iar 67,2% se feresc să urce în mijloacele de transport în comun,

„Astfel, dezinfectanții (75,5%), măștile (74,5%) și mănușile (62,3%) sunt produsele de protecție pe care le dețin majoritatea angajaților români, iar cei mai mulți (25,8%) dintre respondenții la sondajul BestJobs au cheltuit pe astfel de achiziții în medie între 50 și 100 lei”, se arată în comunicatul de presă.

Sondajul a fost efectuat în perioada 10-20 aprilie 2020, pe un eșantion de 882 de utilizatori de internet din România.