Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii pleacă în vacanţă cu maşina
Românii pleacă în vacanţă cu maşina

Românii pleacă în vacanţă cu maşina

Numărul românilor care şi-au petrecut vacanţa în afara graniţelor ţării s-a redus uşor în primele 6 luni ale acestui an, comparativ cu acelaşi interval din 2009. Mai mult de trei sferturi dintre aceştia au ales să plece în vacanţă folosind mijloace de transport rutier.

În primele şase luni ale acestui an, numărul sosirilor înregistrate în structurile de primire turistică a fost de 2,53 de milioane, în scădere cu 77.600 de sosiri comparativ cu acelaşi interval din 2009.

Mai mult de trei sferturi dintre turiştii care s-au cazat în hotelurile, pensiunil sau motelurile din România au fost turişti locali, ponderea turiştilor străini fiind de 23,5%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cei mai mulţi turişti s-au cazat în hoteluri (75,7%). Faţă de primul semestru din 2009, numărul sosirilor în hoteluri s-a redus uşor în intervalul ianuarie-iunie 2010.

Înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în intervalul menţionat au însumat puţin peste 6,25 milioane, în scădere cu aproape 4%
faţă de datele consemnate în primele şase luni din 2009. Peste 80% dintre turiştii care şi-au petrecut cel puţin o noapte în pensiunile, hotelurile sau motelurile din România au fost români.

Din totalul numărului de locuri de cazare, numai o cincime au fost ocupate în primul semestru al acestui an.

Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la:

  • spaţii de cazare pe nave (72,3%)
  • hanuri ( 34,8%)

Adio, barcă, am maşină!

Aproape 5,2 milioane de români şi-au petrecut vacanţele în străinătate în primele 6 luni ale acestui an. Numărul lor s-a redus uşor faţă de cel înregistrat în 2009. Trei sferturi dintre români au preferat să plece în vacanţă în străinătate folosind mijloacele de transport rutier, în vreme ce numărul celor care au optat pentru transportul naval a scăzut cu mai mult de o treime faţă de primul semestru din 2009.

Prin punctele de trecere a frontierei, au intrat în România 3,33 milioane de turişti străini în primele 6 luni ale acestui an, număr mai mic cu aproape 4% faţă de cel înregistrat în intervalul ianuarie-iunie 2009.  Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa ( 94,8%), în vreme ce ponderea turiştilor care provin din statele membre al Uniunii Europene în numărul total de turişti străini este de 62%.

Dintre statele Uniunii Europene cele mai multe sosiri din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România s-au înregistrat din:

  • Ungaria ( 26,1%),
  • Bulgaria ( 10,8%),
  • Germania ( 5,2%),
  • Italia ( 4,5%,
  • Austria (2,5%).