Evenimentul Zilei > Actualitate > ROMÂNII din străinătate nu se înghesuie să VOTEZE prin CORESPONTENŢĂ. Ce le recomandă Ministerul de Externe
ROMÂNII din străinătate nu se înghesuie să VOTEZE prin CORESPONTENŢĂ. Ce le recomandă Ministerul de Externe

ROMÂNII din străinătate nu se înghesuie să VOTEZE prin CORESPONTENŢĂ. Ce le recomandă Ministerul de Externe

Doar 1.806 cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi-au manifestat opţiunea, până la 30 iunie, de a-şi exercita votul la alegerile parlamentare.

1.300 dintre aceştia au optat pentru votul prin corespondenţă, iar 506 pentru organizarea de secţii speciale în apropierea domiciliului/reşedinţei.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte, printr-un comunicat de presă, că înscrierea în Registrul electoral a debutat la 1 aprilie şi se va încheia aproximativ cu trei luni înainte de data alegerilor, care urmează să fie stabilită, conform legii, prin hotărâre de guvern. Din acest interval a trecut deja mai mult de jumătate, cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate rămânându-le la dispoziţie aproximativ două luni pentru a se înscrie în Registrul electoral.

MAE reaminteşte tuturor alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate că, la alegerile parlamentare din acest an, au la dispoziţie, în plus faţă de modalitatea de a-şi exercita votul la secţiile de votare organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti, două noi variante de exercitare a votului: votul prin corespondenţă sau votul la secţii de votare speciale înfiinţate la cererea lor, în localităţile de domiciliu sau reşedinţă, în măsura în care există cel puţin 100 de cereri făcute de cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în localităţile respective.
"Atât pentru exercitarea votului prin corespondenţă, cât şi pentru exercitarea votului la o secţie specială înfiinţată la cerere, în apropierea domiciliului/reşedinţei, este obligatorie înscrierea în Registrul electoral. În acest sens, MAE recomandă tuturor cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care doresc să îşi exercite dreptul fundamental la vot la alegerile parlamentare de anul acesta să se înscrie din timp în Registrul electoral. Conform legislaţiei în vigoare, în lipsa înscrierii în Registrul electoral, aceştia vor putea să voteze doar la secţiile organizate la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi institutelor culturale româneşti", informează MAE.
Pentru înscrierea în Registrul electoral, alegătorii trebuie să parcurgă următorii paşi:
– să completeze formularul cererii de înscriere în Registrul electoral pentru votul în străinătate la alegerile parlamentare cu datele personale şi să bifeze una dintre cele două opţiuni: vot prin corespondenţă sau vot la secţia înfiinţată la cerere; să îl semneze şi să îl dateze. Formularul cererii de înscriere în Registrul electoral poate fi obţinut fie de pe site-ul MAE, fie direct în varianta tipărită, de la sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare;
– să anexeze la cererea de înscriere în Registrul electoral fie copia paşaportului cu menţionarea statului de domiciliu (dacă sunt cetăţeni români cu domiciliul în străinătate), fie copia actului de identitate împreună cu copia documentului care dovedeşte reşedinţa în străinătate (dacă sunt cetăţeni români cu reşedinţa în străinătate). Lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru fiecare stat este disponibilă pe site-ul MAE;
– să depună personal sau să trimită prin poştă cererea de înscriere în Registrul electoral şi documentele anexate la misiunea diplomatică sau oficiul consular din statul de domiciliu sau reşedinţă.

MAE, prin intermediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, precum şi al Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, a organizat sesiuni de informare cu comunităţile locale de români şi a pus la dispoziţie cetăţenilor români din străinătate informaţii referitoare la desfăşurarea scrutinului electoral parlamentar din anul 2016.

Informaţii detaliate despre desfăşurarea în străinătate a scrutinului electoral pentru Parlamentul României din anul 2016 se regăsesc la secţiunea dedicată de pe site-ul MAE: www.mae.ro/parlamentare-2016.

Potrivit AEP, în Africa de Sud au fost depuse 12 cereri de vot la secţie, Austria – 1, Belgia – 15, Canada – 12, Cipru – 2, Cuba – 4, Danemarca – 6, Franţa – 14, Germania – 2, Grecia – 3, Iordania – 9, Israel – 1, Italia – 65, Malaezia – 3, Norvegia – 2, Polonia – 3, Portugalia – 23, Regatul Unit – 14, Republica Moldova – 104, Spania – 184, Sri Lanka – 6, SUA – 11, Tunisia – 4, Turcia – 6, Ungaria – 1