Evenimentul Zilei > Actualitate > Românii ataşaţi de electronicele vechi împiedică reciclarea lor
Românii ataşaţi de electronicele vechi împiedică reciclarea lor

Românii ataşaţi de electronicele vechi împiedică reciclarea lor

LECŢIA DE ECOLOGIE. Un studiu realizat anul trecut a arătat că românii se despart cu greu de electronicele vechi din casă. Valentin Negoiţă, președintele organizaţiei Ecotic, care se ocupă de reciclarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice (DEEE), are două explicaţii pentru acest tip de comportament.

Pe de o parte, oamenii se gândesc că poate le mai trebuie electronicele vechi, mai ales din dorința de a valorifica un obiect costisitor la achiziție, despre care proprietarii consideră că nu și-a scos banii şi atunci mai încearcă să-l repare, să-l conserve, să-l utilizeze în scopuri improprii. Pe de altă parte, mulți dintre cei care ar vrea să scape de ele, nu au la îndemână o modalitatea lesnicioasă.
“Li se pare dificil să se intereseze cum şi unde pot da aceste aparate vechi, percep această operaţiune ca implicând un timp şi un efort suplimentare şi amână acest moment, fără să îşi dea seama că îşi pun în pericol sănătatea”, spune acesta.
Copiii, mai ușor de educat decât adulții
“Adulţii au deja obiceiuri create pe care şi le vor schimba greu sau poate deloc. În cazul copiilor, care acum îşi formează mentalităţi, obişnuinţe şi sisteme de valori, este mult mai simplu să determinăm o atitudine corectă”.
Totuși, mentalitățile s-au mai schimbat. În ultimii patru ani, de când există Ecotic, oamenii au devenit mai conștienți de importanța reciclării DEEE.
"Semnalele cele mai bune le primim sunt de la copii și adolescenți, spre care se îndreaptă și cele mai multe dintre campaniile noastre, pentru că ei vor fi așa cum îi formăm noi. Cel mai recent proiect, „Vânătoarea de monștri”, desfășurată în 94 de școli din țară, a atras mulți elevi care au înțeles importanța colectării și reciclării corecte a DEEE”.
Ca în orice ramură a reciclării, și în privința DEEE există ținte europene care prevăd colectarea anuală de patru kilograme de echipamente electrice și electronice pe cap de locuitor. Anul trecut Ecotic a colectat 10.505 tone de DEEE-uri, o creștere de 15% față de 2008. Această cantitate se traduce în 30% din totatul DEEE-urilor colectate în întreaga țară și 31% din totalul de echipamente electrice și electronice vândute de membrii organizației în anul 2008.
Cu toate acestea, admite președintele Ecotic, deși an de an cresc cantitățile colectate, piața e încă departe de momentul maturizării.
Cum sunt reciclate echipamentele electrice și electronice
DEEE colectate se pot reutiliza întregi sau, după caz, pot fi dezmembrate până la nivelul părților componente, piesele rezultate din dezasamblare fiind utilizate ulterior la  integrarea în echipamente electronice. Astfel, acestea pot fi reutilizate, reciclate și valorificate.

 • Reutilizare: orice operațiune prin care DEEE sau componentele acestora sunt utilizate în același scop pentru care au fost concepute.
 • Reciclare: reintroducerea, într-un proces de producție, a materialelor recuperate din DEEE, în același scop sau în alte scopuri, cu excepția valorificării energiei
 • Valorificare: introducerea DEEE sau a fracțiilor rezultate din tratare  într-un proces tehnologic care are ca rezultat final recuperarea metalelor, compușilor metalici, materialelor organice sau utilizarea acestora ca și combustibil.

“Practic, încercăm să protejăm mediul şi sănătatea oamenilor prin adoptarea unor criterii în ceea ce priveşte colectarea, depozitarea şi manipularea, precum și tratarea DEEE”, mai spune Valentin Negoiță.
Iar costurile de colectare, tratare și reciclare sunt acoperite prin timbrul verde, sau taxa de mediu care se plătește la achiziționarea oricărui produs electric sau electronic.
Colaborarea cu autoritățile, și bună și rea
Unele autorități locale aderă la principiile eco și sunt foarte deschise, pe când altele, nevăzând rezultatele imediate, cred că aruncă banii în vânt. “Astfel de acţiuni au rezultate în timp, trebuie să ai o anumită viziune şi un grad important de responsabilitate socială şi personală ca să înţelegi de ce este important să te implici şi să cooperezi”, spune Valentin Negoiță.
Experiența acestuia în domeniu confirmă faptul că operatorii au nevoie de susținerea autorităților locale pentru a obține rezultate mai bune, de norme care să contribuie la eficientizarea procesului de reciclare, de monitorizarea modului în care se desfașoară managementul deșeurilor electronice.
La fel, tot autoritățile sunt cele care trebuie să intervină la evenimente de genul Marea Debarasare și să-i împiedice pe alți oameni să ia electronicele vechi înaintea operatorului.
“Nu avem nici mandat, nici competenţe pentru a rezolva astfel de situaţii. Cât timp aceşti oameni primesc bani cînd vin cu aceste deşeuri, cât timp noi toţi le dăm lor în grijă echipamentele şi aparatele defecte din casele noastre, ei sunt încurajaţi să continue”, spune Valentin Negoiță, președintele Ecotic.
Autorităţile ar putea să aplice şi nişte măsuri coercitive, dacă este cazul – astfel încât să ne formăm cu toţii anumite reflexe sănătoase şi obiceiuri bune în ceea ce priveşte colectarea, mai spune acesta.
“Noi intervenim în partea de educaţie şi de schimbare a obiceiurilor, încercăm să le explicăm românilor că şi colectarea şi reciclarea sunt operaţiuni foarte delicate, care presupun o anumită expertiză şi respectarea unor reguli foarte stricte, în conformitate cu care numai anumiţi operatori sunt autorizaţi să acţioneze”, Valentin Negoiță, președinte Ecotic
Cum puteți scăpa de electronicele vechi
Ecotic pune la dispoziția acestora 300 de containere, 70 de pubele, 122 de ”colțuri verzi” și 100 de boxpaleți pentru colectare, la nivel național.
Acestea sunt amplasate astfel:

 • puncte de colectare municipale stradale, însemnând: containere semnalizate, poziționate stradal, într-o zonă publică (inclusiv școli sau alte instituții), cu orar de lucru, sub administrarea autorităților locale, direct sau prin salubritate;
 • puncte de colectare stradale private, însemnând: containere semnalizate, poziționate stradal într-o zonă publică, cu orar de lucru, sub administrarea operatorilor privați;
 • centre de colectare private, însemnând: zona îngrădită, acoperită, semnalizată corespunzător, program de funcționare, cu operațiuni de recepție, preluare, cântărire, sortare și depozitare DEEE, efectuate de personal calificat (inclusiv centre Remat);
 • puncte de colectare din retail – aferente hypermarketurilor și magazinelor de profil electronic și electrocasnic.
 • Pe lângă acestea, colectarea DEEE se efectuează și prin: preluări DEEE de la companii și instituții;
 • preluări din ”Marea Debarasare”;
 • preluări de la școli implicate în programe de colectare;
 • colectările efectuate de operatorii privați în zona lor de acoperire și raportate către ECOTIC.

„În momentul în care oamenii vor da dovadă de responsabilitate, de disciplină și vor înceta să mai fie nepăsători, să vandalizeze deșeurile sau să facă lucruri fără simț de răspundere, atunci vom vedea cu adevărat schimbări in bine”. Valentin Negoiță, președinte Ecotic

În fiecare vineri, evz.ro vă oferă o lecție de ecologie.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.