Editura Evenimentul si Capital

România și Iugoslavia, OPRITE de SUA să CUMPERE TEHNICĂ MILITARĂ din Israel! CULISELE CURSEI ÎNARMĂRII din timpul RĂZBOIULUI RECE. Un THRILLER istoric

Autor: | | 14 Comentarii | 67167 Vizualizari

România și Iugoslavia negociază cumpărarea de tehnică militară de la o firmnă din Israel, dar, în ultimul moment, evreii cer o părere de la partenerii lor americani.

O simplă tranzacție comercială? Operațiune de spionaj militar prin Cortina de Fier? Sprijin militar acordat unor țări care păreau că se opun ”alinierii” din Blocul de Est? Acum e doar o poveste cu iz de thriller.

Avionul de luptă româno-iugoslav

Achizițiile de armament nu sunt doar în zilele noastre o sintagmă la modă, ba chiar putem afirma că în istoria noastră recentă au fost o permanență. Astăzi vreau să vă spun (după știința mea, în premieră) povestea unei negocieri din industria de armament, negociere care a eșuat, așa cum mi-au spus oficiali de acum din Ministerul Apărării Naționale.

Se știe că politica externă a lui Nicolae Ceaușescu a fost caracterizată de gesturi surpriză, prin care a creat liderilor din Occident impresia că se îndepărtează de linia dură, sovietică. În privința Orientului Mijlociu, România acelor vremuri a avut câteva acțiuni interesante, a fost singura țară din Blocul Comunist care și-a păstrat Ambasada din Israel, a ajutat la dialogul de pace dintre Egipt și statul evreiesc, dar a și legat prietenii greu de înghițit pentru Occident, cu Irak sau Libia.

În cadrul alianțelor cu vecinii, România lui Ceaușescu întărea legăturile militare cu Iugoslavia care, sub ”domnia” lui Iosip Broz Tito, inventase termenul de ”țară neliniată”, pentru a defini un stat comunist care se conduce independent de regulile sovietice. Tito a murit în 1981, dar succesorii săi la conducerea Iugoslaviei au continuat linia sa politică.


Căutați la chioșcurile de ziare „Evenimentul Istoric”, o revistă făcută din pasiunea pentru adevăr și povești reale!


Unul dintre proiectele importante ale începutului anilor ’80 era avionul de luptă româno-iugoslav, proiect despre care s-a mai vorbit în ultimii ani, mai ales când e adusă în discuție renașterea industriei românești de Apărare. În acea perioadă, simpla discuție oficială despre un asemenea proiect era considerată un act de frondă.

Este vorba de aeronava de luptă supersonică IAR-95, rămas visul de aur al inginerilor români de aviație, un proiect care avea să fie închis definitiv, în 1985, după unele surse, sau în 1988, după alte surse, deși se ajunsese foarte aproape de realizarea sa. Renunțarea la proiect s-a făcut la presiunea țărilor din Tratatul de la Varșovia.

Acum, prin documentul pe care îl public, se află că românii au avut piedici în împlinirea acestui proiect din ambele părți ale Cortinei de Fier.

Operațiunea ”EL/M-2021”

Documentul a fost desecretizat de CIA în 2011, dar e vorba de un raport intern al Departamentului de Stat din 15 ianuarie 1982.

Experții solicitați întocmesc un document cu un punct de vedere despre o posibilă tranzacție dintre Israel, Iugoslavia și România:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI