Evenimentul Zilei > Politica > România se alătură democrațiilor occidentale în cazul Navalnîi: „Condamn cu fermitate…”
România se alătură democrațiilor occidentale în cazul Navalnîi: „Condamn cu fermitate…”

România se alătură democrațiilor occidentale în cazul Navalnîi: „Condamn cu fermitate…”

România se alătură celorlalte state democratice care condamnă acțiunea de otrăvire a liderului opoziției anti-Putin din Rusia, Aleksei Navalnîi.

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, susține că acțiunea prin care a fost otrăvit opozantul rus Aleksei Navalnîi este complet inacceptabilă. Într-o postare pe contul său De Twiter, ministrul român de Externe a precizat că este nevoie de o anchetă atentă și imparțială care să stabilească cine este în spatele acestui act.

„Condamn cu fermitate otrăvirea liderului opoziţiei ruse, Navalnîi, cu neurotoxina de tipul Noviciok, după cum arată informaţiile transmise azi de guvernul german. Acest fapt complet inacceptabil trebuie să fie obiectul unei anchete minuţioase şi imparţiale, iar cei vinovaţi trebuie să răspundă în faţa Justiţiei”, a scris, pe contul său de Twitter, şeful diplomaţiei române.

Mai mulți lideri ai lumii democratice au luat poziție după ce purtătorul de cuvânt al guvernului Germaniei a anunțat că analizele efectuate în cazul Navalnîi au scos la iveală faptul că liderul opoziției ruse a fost otrăvit cu o neurotoxină de tip Noviciok.

Casa Albă s-a declarat foarte tulburată de rezultatele testelor efectuate în Germania care confirmă că Aleksei Navalnîi, opozant fervent al lui Vladimir Putin, a fost otrăvit în Rusia.

„SUA sunt foarte tulburate de rezultatele anunţate astăzi. Otrăvirea lui Aleksei Navalnîi este un act absolut condamnabil”, a scris Consiliul de securitate naţională al Casei Albe într-un comunicat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat miercuri otrăvirea şocantă a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok şi a cerut Rusiei o anchetă transparentă, în cazul acestuia.

„Guvernul german a anunţat că Aleksei Navalnîi a fost victima unui atac cu un agent neurotoxic de tip Noviciok. Este şocant şi condamn acest lucru fără apel”, a precizat Jens Stoltenberg într-un comunicat de presă.

Franţa a condamnat miercuri „utilizarea şocantă şi iresponsabilă” a unui agent neurotoxic de tip Noviciok împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi.

„Vreau să condamn în termenii cei mai puternici utilizarea şocantă şi iresponsabilă a unui astfel de agent”, a declarat şeful diplomaţiei franceze, Jean-Yves Le Drian, într-un comunicat.

Regatul Unit a cerut Rusiei să spună adevărul privind soarta opozantului Aleksei Navalnîi, considerând absolut inacceptabilă utilizarea unei arme chimice interzise.

„Este absolut inacceptabil ca această armă chimică interzisă să fie utilizată încă o dată şi ca violenţa să vizeze încă o dată o figură a opoziţiei ruse”, a declarat şeful diplomaţiei britanice Dominic Raab într-un comunicat.

Germania: tentativă de asasinat

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok, a confirmat cancelarul german Angela Merkel, adăugând că Rusia va trebui să răspundă la întrebări dificile legate de acest atac.

„Este o informaţie tulburătoare despre tentativa de asasinare prin otrăvire a unei figuri principale a opoziţiei ruse”, a declarat Merkel.

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit probe fără echivoc că opozantul rus a fost victima unei otrăviri cu un agent neurotoxic de tip Noviciok, potrivit guvernului german.

Noviciokul, puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, a fost utilizat împotriva fostului agent dublu Serghei Skripal în 2018 pe teritoriul britanic. Afacerea a provocat o criză diplomatică între Londra şi Moscova.

Han van Meegeren, falsul Vermeer care i-a păcălit pe naziști

Când ne vom alege parlamentarii. Guvernul ar putea stabili data exactă

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: