România, printre ţările cu risc mediu de dezastru natural

România, printre ţările cu risc mediu de dezastru natural

Iranul, Bangladeshul, Indonezia şi Pakistanul conduc în topul statelor cu cel mai mare risc de producere a unor dezastre naturale. Li se alătură India şi China, potrivit AFP.

Franţa şi Italia sunt cele mai vulnerabile ţări europene, prezentând risc ridicat de dezastre.

În lista celor 229 de state şi teritorii care se situează la polii riscului de dezastre se află şi România, care prezintă un risc mediu, împreună cu Japonia, Germania, Rusia, Grecia, Canada, Elveţia, Belgia şi Olanda.

Studiul întocmit de compania Maplecroft, specializată în expertiza riscurilor globale, a luat în calcul numărul cutremurelor, erupţiile vulcanice, tsunami-urile, inundaţiile, alunecările de teren, secetele şi epidemiile din ultimii 30 de ani, dar şi impactul acestor fenomene extreme asupra oamenilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sărăcia şi infrastructura deficitară sunt factori care cresc riscul de producere a dezastrelor naturale, şi implicit pe cel de mortalitate, apreciază Anna Moss, analist la Maplecroft.

Astfel, între 1980- 2010 au murit 191.000 de mii de oameni din Bangladesh şi un număr apropiat în Indonezia, ţară puternic afectată de tsunamiul din decembrie 2004, produs în Oceanul Indian. Potrivit aceluiaşi raport, Iranul este vulnerabil în faţa cutremurelor, cu 74.000 de morţi în cei 30 de ani luaţi în calcul, în timp ce India este expusă atât cutremurelor, cât şi epidemiilor, furtunilor şi inundaţiilor, 141.961 de oameni fiind bilanţul morţilor din această ţară. China a pierdut, în ultimii 30 de ani, 148.417 de oameni dintre care 87.476 au pierit în cutremurul de 7,9 grade din 2008, în provincia Sichuan.

Din datele înregistrate de Maplecroft mai reiese faptul că teritoriile cele mai ferite de fenomenele necruţătoare sunt Andora, Bahrein, Malta, Monaco, Qatar, Liechtenstein sau Emiratele Arabe Unite.