Evenimentul Zilei > Actualitate > România, prinsă în scandalul migranţilor! Comisia Europeană ia la puricat navele acuzate de practici abuzive VIDEO
România, prinsă în scandalul migranţilor! Comisia Europeană ia la puricat navele acuzate de practici abuzive VIDEO

România, prinsă în scandalul migranţilor! Comisia Europeană ia la puricat navele acuzate de practici abuzive VIDEO

Relatările despre returnarea de către nave ale misiunii Frontex din Marea Egee a unor ambarcaţiuni cu migranți a stârnit îngrijorarea Comisiei Europene, care a cerut o anchetă imediată.

Comisia Europeană a cerut o reuniune extraordinară a Frontex, agenţia europeană pentru supravegherea frontierelor externe ale UE. Motivul îl constituie returnarea de către nave ale misiunii Frontex din Marea Egee a unor ambarcaţiuni cu migranți, care încercau să ajungă în Grecia venind dinspre Turcia.

„În urma coordonării cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, serviciile mele au cerut, în numele Comisiei, convocarea unei reuniuni extraordinare a consiliului de administraţie al Frontex pe 10 noiembrie pentru a discuta despre presupusele incidente cu returnări din Grecia şi protejarea drepturilor fundamentale”, a scris Ylva Johansson, comisarul european pentru Migraţie, pe Twitter.

Conform unor investigaţii jurnalistice, nave ale Frontex au respins de cel puţin 6 ori migranţi pe Marea Egee prin aşa-numitele operaţiuni de ”pushback” pentru a împiedica ambarcaţiuni cu migranţi să ajungă pe coastele europene.

Săptămânalul german ‘Der Spiegel’ a susţinut, pe 23 octombrie, că a investigat aceste incidente împreună cu publicaţiile online Lighthouse Reports (olandeză) şi Bellingcat (britanică), precum şi cu televiziunea germană ARD şi cu cea japoneză Asahi.

Românii, acuzați că nu au salvat vieți

Conform unei mărturii, nava românească MAI 1102 era la doar câteva sute de metri distanță de o barcă cu refugiați, dar a decis să nu facă nimic, ceea ce contrazice flagrant scopul misiunii agenției europene. Incidentul ar fi fost filmat de grănicerii turci și raportat de o navă germană a NATO guvernului de la Berlin, însă raportul nu a fost făcut public niciodată, relatează România TV.

Există și o altă înregistrare video în care se poate identifica nava MAI 1103, ambarcațiune aparținând de asemenea Poliției de Frontieră din România. Potrivit imaginilor, nava blochează o barcă cu solicitanți de azil să ajungă pe malul grecesc.

Mai mult, românii par să refuze să salveze oamenii din bărcile aflate în derivă și le pun intenționat viața în pericol prin manevre periculoase.

Frontex a negat acuzaţiile şi a asigurat că membrii misiunii sale protejează drepturile fundamentale ale migranţilor şi respectă dreptul de nereturnare. Şi guvernul grec a negat categoric acuzaţiile.

Manevrele navelor româneşti: