Evenimentul Zilei > Actualitate > România nu renunţă la Dumitru Cardoso
România nu renunţă la Dumitru Cardoso

România nu renunţă la Dumitru Cardoso

Fotbalistul legitimat la Napoli a fost convocat la tineretul Italiei, dar Emil Săndoi îl asaltează cu telefoane, pentru a-l lua la reprezentativa tricolorilor mici.

Dumitru Cardoso Nicolau Manuel (19 ani), atacantul echipei de fotbal SSC Napoli, a fost convocat de antrenorul Ciro Ferrara la echipa naţională de tineret a Italiei, care se află, până mâine, într-un stagiu de pregătire la Roma.

Pentru jucătorul născut în Suedia, din tată român (naturalizat italian) şi mamă afro-braziliancă, aceasta reprezintă prima selecţie la reprezentativa sub 21 de ani din Peninsulă, el mai evoluând până acum doar la naţionala sub 19 ani a Italiei.

Atacantul refuză dialogul

Dumitru Cardoso le-a devenit cunoscut microbiştilor români în toamna anului trecut, când a jucat cu Napoli împotriva Stelei, în grupele Ligii Europa. Vârful de atac a ajuns la gruparea napoletană în vara anului trecut, după ce a crescut şi s-a afirmat la juniorii formaţiei Empoli.

Dat fiind faptul că aria de selecţie a fotbaliştilor în ţara noastră a devenit tot mai restrânsă, s-a pus serios problema cooptării lui Cardoso în reprezentativele tricolore.

Cel mai interesat de jucătorul de la Napoli s-a arătat Emil Săndoi, selecţionerul reprezentativei de tineret. Aflat în plin proces de reconstrucţie a echipei sub 21 de ani a României, după ce precedenta generaţie a ratat la baraj prezenţa la Campionatul European, Săndoi îl doreşte sub comanda sa pe Dumitru Cardoso. Deşi n-a reuşit până în prezent să ia legătura cu jucătorul de la Napoli, antrenorul tricolorilor mici nu şi-a pierdut încă speranţa în privinţa cooptării lui Mitică.

În toamna anului trecut, Dumitru Cardoso le-a lăsat românilor o poartă deschisă, mărturisind că nu exclude varianta de a juca pentru tricolori, deşi visul său rămâne Squadra Azzurra. "România este ţara tatălui meu, sunt şi eu român pe jumătate, aşa că mi-ar plăcea să joc pentru naţionala acestei ţări. Dacă domnul Răzvan Lucescu mă va suna, poate că voi răspunde afirmativ convocării. Am jucat pentru naţionala de juniori a Italiei, dar nu cred că acest lucru m-ar putea împiedica să evoluez pentru România. Din România, echipa mea favorită este Dinamo. Şi tata e dinamovist", a spus recent Mitică.

"L-am urmărit cu atenţie pe Dumitru Cardoso şi consider că el ar fi un jucător util pentru naţionala de tineret a României. Noi am făcut toate demersurile pentru a lua legătura cu el, am înroşit telefoanele, i-am trimis mesaje… Din păcate, Cardoso nu ne-a dat niciun semn. Nu ne-a răspuns nici la telefon, nici la mesaje. Cine ştie, probabil că visează să joace pentru naţionala Italiei", a mărturisit ieri, pentru EVZ, Emil Săndoi, antrenorul echipei de tineret a României.

FRF trimite adresă oficială

Chiar dacă Dumitru Cardoso a fost convocat la tineretul Italiei, Săndoi mai speră că-l va determina pe jucătorul formaţiei napoletane să accepte să evolueze pentru ţara noastră.

"O să trimitem clubului Napoli o adresă oficială din partea FRF, în care o să-l rugăm pe Cardoso să-şi precizeze clar poziţia. În ceea ce mă priveşte, voi mai încerca să iau legătura cu el şi, cine ştie, poate îl conving să vină la tineretul României. Deocamdată, nu l-am pierdut pe Cardoso. El a fost convocat la naţionala de tineret a Italiei doar pentru un stagiu de pregătire. Conform regulamentelor internaţionale, Dumitru Cardoso poate evolua pentru tineretul României, în condiţiile în care a jucat până acum doar la echipele de juniori ale Italiei. Dacă va disputa însă un meci oficial la tineretul Italiei, atunci nu mai poate schimba naţionala", a explicat Săndoi.

"O să trimitem clubului Napoli o adresă oficială din partea FRF în care o să-l rugăm pe Dumitru Cardoso să-şi precizeze clar poziţia.",
EMIL SĂNDOI, antrenor la tineretul României

PRECEDENT

Maximilian Nicu, primul naturalizat la naţionala României

Primul jucător deţinător de dublă cetăţenie care a jucat pentru echipa naţională de fotbal a României a fost mijlocaşul Maximilian Nicu (28 de ani). Jucătorul s-a născut şi trăieşte în Germania, însă ambii părinţi sunt români.
În toamna anului 2008, Max Nicu le-a atras atenţia responsabililor echipei naţionale a României prin prestaţiile bune pe care le avea la gruparea germană Hertha Berlin, unde era legitimat atunci. Jucătorul a acceptat să evolueze pentru reprezentativa tricoloră şi a primit în regim de urgenţă cetăţenia română, pe care Cardoso n-o are.

Nicu, fotbalist care evoluează în prezent la Freiburg, n-a strâns însă decât trei prezenţe printre tricolori, în ultimul timp nemaifiind convocat. În fotbalul internaţional, fraţii Boateng sunt celebri şi prin faptul că au fost adversari la Cupa Mondială din Africa de Sud.

Născuţi din tată ghanez şi mamă nemţoaică, Kevin Prince Boateng şi Jerome Boateng au evoluat la naţionalele de juniori şi tineret ale Germaniei. Ulterior, Kevin Prince a ales să joace pentru reprezentativa de seniori a Ghanei, ţara de origine a tatălui său, în timp ce Jerome a optat pentru nemţi.