De miercuri seara, de cînd avocatul clanului Bercea Mondialu, Pavel Abraham, difuzase pe Antena 3 un filmuleţ care-l surprindea pe Mircea Băsescu invocînd, în faţa interlopului Florin Anghel, posibilitatea ca el să intervină în Justiţie, pentru ca atît Florin Anghel, cît şi Sandu Anghel să scape nepedepsiţi, deși erau acuzați de complicitate la tentativă de omor și respectiv, tentativă de omor, televiziunile de ştiri, site-urile, blogurile, facebook-ul, jurnalele televiziunilor generaliste fuseseră lovite de damblaua numită Breaking news.

Cum se întîmplă însă în ţara asta de flecari de bodegă, în studiourile televiziunilor de ştiri năvăliseră politicieni, jurnalişti, tinichigii, vînzători ambulanţi, patroane de bordel, întrun cuvînt cam tot ce putuseră redacţiile să strîngă în grabă, preocupate nu de adevăr, nu de profesionalism, ci de grija de a avea cine să umple timpul.

Fiecare a luat-o razna, bătînd cîmpii despre SRI, despre posibilitatea ca Traian Băsescu să-i dea două palme fratelui (!!), despre cine a înregistrat discuţiile, despre conspiraţia pusă la cale de Moscova, despre Codruţa Kovesi, despre nevoia ca politicienii să o rupă la fugă cînd întîlnesc un cetăţean care ar putea fi un autor de tentativă de omor, iar dacă sînt înalţi demnitari, să sune la SRI şi să se intereseze dacă nu cumva X, care i-a oprit ca să-i întrebe unde-i strada cutare, nu-i cumva un posibil acuzat.

Acest „luat razna” a împins în plan secund şi, evident, în uitare, faptele. Ce ne spun faptele? Dînd curs unei practici folosite de mulţi interlopi, Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu, şeful unui clan cu 120 de dosare penale nerezolvate, face în aşa fel încît nepoata sa să fie botezată de Mircea Băsescu, fratele preşedintelui.

Sindrofia, petrecută pe 31 ianuarie 2010, beneficiază de o mediatizare enormă. Televiziunile se întrec în a difuza secvenţe de la toate momentele tărăşeniei.

Nu e nici prima, nici ultima sindrofie a unui clan de interlopi mediatizată peste marginile bunei cuviinţe. Explicaţia trebuie căutată în pitorescul unor astfel de sindrofii, dar şi în interesul interlopilor de a se vedea cine sînt ei şi cu cine se înrudesc. Nu-i exclus ca ei să mituiască anumiți ziariști, pentru a face zgomot în jurul legăturilor sus puse.

Cu cîteva luni mai înainte, la 8 septembrie 2009, în campanie electorală, Traian Băsescu participase la o serbare a comunităţii de rromi organizată de Florin Cioabă.

Din partea rromilor din Olt participă Sandu Anghel. Soţia acestuia – Fănica – îi face cadou, în chip simbolic, soţiei preşedintelui, un ban de aur.

Ulterior, Florin Cioabă, organizatorul manifestării de la Costești, avea să dezvăluie presei că acțiunea Clanului Anghel nu făcea parte din program. Judecînd retrospectiv, şi gestul din septembrie 2009 ţine de practica acestui clan de a da semnal că e în relaţii bune cu ştabii ţării.

Pe ce se bazează această practică?

Pe credinţa că autorităţile – de la Poliţie pînă la Justiţie – vor fi tolerante cu infracţiunile comise de membrii clanului, zicîndu-şi că aceştia au relaţii sus-puse.

Pe 17 februarie 2011, Sandu Anghel şi Florin Anghel dau buzna într-un bar din Drăgănești Olt şi-l înjunghie pe nepotul de 14 ani.

După incident, Sandu Anghel dispare. E găsit și arestat preventiv pe 20 februarie 2014.

În logica moldo-valahă procurorii din Olt ar fi trebuit să se sperie la gîndul că-i pun cătuşe celui care se înrudeşte cu fratele preşedintelui şi a cărui soţie îi făcuse cadou soţiei preşedintelui un ban de aur.

Potrivit Rechizitoriului DNA, clanul Mondialu îi dă lui Mircea Băsescu 250.000 de euro în schimbul promisiunii acestuia că va interveni în Justiţie pentru ca Sandu Anghel să fie eliberat condiţionat sau să primească o pedeapsă mai blîndă.

De precizat că, potrivit Rezoluţiei de propunere a arestării preventive, angajamentul lui Mircea Băsescu nu se referă atît la intervenţia lui Traian Băsescu, şeful statului, cît mai ales la intervenţia sa pe lîngă diferite instituţii şi anchetatori ca om care, frate cu preşedintele, are mare influenţă:
„Varietatea promisiunilor utilizate de inculpaţi pentru a-l convinge pe denunţător că demersurile inculpatului Băsescu Mircea sînt apte să îşi atingă scopul, prin influenţarea unui număr mare de magistraţi, de pe orice palier al sistemului de Justiţie, constituie încă un element care subliniază gravitatea faptei.

Trebuie subliniat că, prin modul în care inculpaţii au conceput săvîrşirea faptelor, au afectat în mod grav relaţiile sociale referitoare la buna desfăşurare a raporturilor de serviciu în ceea ce priveşte instituţiile din întregul sistem judiciar, de pe toate palierele: Ministerul Public, tribunal, curte de apel, chiar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru aceasta din urmă pe mai multe planuri (recursul, cererea de strămutare, conform procedurii în vigoare la data faptelor), iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta încrederea în întreg sistemul de justiţie.

Perseverenţa inculpatului Băsescu Mircea, care, luînd în calcul posibilitatea de a nu putea obţine rezultatul dorit la o instanţă care încă nu s-a pronunţat, era hotărît să obţină o soluţie favorabilă la instanţa superioară în grad, relevă un element de gravitate a infracţiunii pentru care este cercetat.

Ambii inculpaţi s-au folosit de calitatea de membru al familiei Preşedintelui României pe care o deţine inculpatul Băsescu Mircea, pentru a da credibilitate afirmaţiilor referitoare la influenţa sau pretinsa influenţă pe care Băsescu Mircea ar putea să o aibă asupra magistraţilor şi, de asemenea, pentru a da credibilitate promisiunilor referitoare la obţinerea unor hotărîri favorabile“.

Cu toate acestea, ancheta şi procesul îşi urmează netulburate cursul.

Avocaţii lui Sandu Anghel fac nu mai puţin de 6 (şase) solicitări de eliberare condiţionată.

Toate cele şase solicitări sînt aprobate de Tribunalul Olt. Toate cele şase solicitări sînt respinse de Curtea de Apel Craiova.

Pe 14 aprilie 2011, membrii Clanului sunt trimiși în judecată.

Tribunalul Olt a decis la 22 februarie 2012, şapte ani şi jumătate cu executare pentru Sandu Anghel, 7 ani şi şase luni pentru Florin Anghel, trei luni, cu suspendare, pentru Fănica Anghel, soţia lui Sandu Anghel.

Pe 1 noiembrie 2013, Curtea de Apel Craiova pronunţă următoarele sentinţe:
Sandu Anghel, 10 ani, Florin Anghel, 5 ani și trei luni, Fănica Anghel, un an cu executare. 20 mai 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pronunţă următoarele sentinţe: Sandu Anghel, 8 ani şi 9 luni, Florin Anghel, 5 ani și trei luni, Fănica Anghel, un an, cu executare.

Nu e singurul proces pe care-l pierde Clanul.

Pe 13 martie 2012, Tribunalul Olt îi dă lui Sandu Anghel 2 ani închisoare cu executare pentru evaziune și spălare de bani. Pe 18 aprilie 2013, ÎCCJ confirmă sentința Tribunalului Olt.

Ce ne spun faptele?

Că după trei ani, Sandu Anghel, Florin Anghel şi Fănica Anghel au fost condamnaţi definitiv la ani grei de închisoare.

Asta deşi toată ţara ştia că Fănica Anghel îi dăduse un ban de aur soţiei preşedintelui, că fratele şi cumnata preşedintelui îi botezaseră nepoata, că fratele preşedintelui le făgăduia membrilor clanului, între 2011 şi 2014, că-i va scăpa de puşcărie.

După şase ani de tergiversări, procesul lui Dan Voiculescu, acuzat de corupţie, condamnat de Tribunalul Bucureşti la 5 ani cu executare, nu numai că nu s-a încheiat, dar mai mult dă semne că se va amîna pînă la prescrierea faptelor sau măcar pînă la cîștigarea președinției de către Victor Ponta, marioneta Penalilor din România.

Asta, deși Dan Voiculescu e dușmanul de moarte al lui Traian Băsescu. Și ce ne mai spun faptele?

Că avînd în vedere forța Clanului de a mitui, n-ar fi fost exclusă o favorizare de către Justiție pe parcursul procesului sau chiar a anchetei penale.

Cum de s-a întîmplat că Procesul Bercea Mondialu și-a urmat cursul?

O explicație- aparent paradoxală- ar fi următoarea: Tocmai pentru că președintele Traian Băsescu știa de intervențiile Clanului pe lîngă Mircea Băsescu!

Te-ar putea interesa și: