Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Înregistrările devastatoare care ar trebui să-ll facă pe Victor Ponta să nu doarmă liniștit
ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Înregistrările devastatoare care ar trebui să-ll facă pe Victor Ponta să nu doarmă liniștit

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Înregistrările devastatoare care ar trebui să-ll facă pe Victor Ponta să nu doarmă liniștit

Filmul întîlnirii de la Cotroceni, cenzurat la Măciuca Tv (Antena 3) şi Căcănia tv (România tv), din motive lesne de înţeles cînd e vorba de posturile de casă ale lui Victor Ponta, a fost comentat mai ceva decît meciul Germania-Brazilia, din semifinalele sau, ca să ne ridicăm la nivelul inteligenţei băştinaşe, decît ultima carte a lui Dan Brown.

Mai toate textele – înregistrînd o paletă vastă de tonuri, de la cel zeflemist la cel indignat – au observat prăpastia dintre Traian Băsescu şi cuplul Victor Ponta – Duduia Usturoiu, pe numele ei de buletin de București, Ioana Petrescu.

S-a schiţat astfel teza unui Traian Băsescu mai pregătit în domeniul economic decît Roubini şi a unui Victor Ponta mai puţin pregătit decît Bulă pus faţă-n faţă, întîia oară în viaţa lui, cu femeia nudă.

Luni seara, la Realitatea tv, cînd s-a comentat filmul, am insistat pe altceva decît pe nivelul pregătirii economice dintre cele două părți: Gazda – Traian  Băsescu, și Oaspeții, Victor Ponta cu demoazela.

Am insistat pe prestaţia de pisicuţ a lui Victor Ponta.

Spuneam luni seara, că eu, în locul lui Victor Ponta, dacă nu-l băteam pe Traian Băsescu, riscînd un atentat la siguranţa naţională, oricum, vreo două îi ziceam.

Ceva în genul:

Ascultă! sau, Ascultaţi! sîntem aici un premier şi un ministru.

Am venit la consultaţii fixate de Constituţie şi nu la o lecţie proastă ţinută de un marinar marxist.

De ce n-a avut Victor Ponta o minimă tresărire de coloană vertebrală?

Pentru că, spuneam luni seara, aşa s-a comportat Victor Ponta ori de cîte ori a fost la Cotroceni, uneori oficial, deseori, neoficial.

Ca un pisicuţ!

— Există, am ţinut să precizez – o înregistrare, care-l arată pe Victor Ponta ieşind din biroul lui Traian Băsescu de-a îndăratelea, ca un icioglan de la Măritul Padișah, cît pe aci să cadă-n fund înaintea uşii.

Există înregistrarea în care Victor Ponta ia Hîrtia Pactului fără să se uite peste text.

Am spus aceste lucruri ştiind şi, mai ales, intuind felul în care Victor Ponta l-a dat gata pe Traian Băsescu:

Prestaţia de pisicuţ, de mieluşel, de fiu ascultător faţă de tatăl atotputernic.

Această prestaţie şi-a spus cuvîntul în implicarea decisivă a lui Traian Băsescu în parvenirea lui Victor Ponta ca şef al PSD în 2010.

La vremea respectivă, Traian Băsescu era îngrijorat de Grupul infracţional care se organizase în jurul lui Mircea Geoană.

Dintre candidaţi (Mircea Geoană, Cristian Diaconescu, Victor Ponta), Victor Ponta l-a sedus pe Traian Băsescu:

1) Prin angajamentul că va moderniza PSD, dat fiind că aparţinea unei alte generaţii decît cea a lui Viorel Hrebenciuc.

2) Prin supuşenia de fiu faţă de Bătrînul Traian Băsescu.

Această supuşenie – izbitoare în filmul întîlnirii de la Cotroceni – e trăsătura de esenţă a relaţiei secrete dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu.

Am scris, relaţiei secrete,  – pentru că în public sau, mai precis, cînd Traian Băsescu nu-i de faţă – Victor Ponta e un leu-paraleu.

Bizar e faptul că această vitejie, manifestată mai ales cînd ajunge în studiourilor de televiziuni anti-Băsescu, e o prostie.

Cea mai bună prestaţie publică ar fi fost cea de teatru al tînărului respectuos cu Bătrînul Traian Băsescu şi pe care Bătrînul – Bădăran, Dictator – îl umileşte fără motiv.

Ar fi fost o prestaţie nu numai eficientă politic, dar şi mai apropiată de natura raporturilor dintre cei doi.

Că există înregistrări ştiam nu din surse, ci din amintirea momentului din august 2005, cînd Traian Băsescu, pus în faţa unui scandal produs de un telefon dat de Sorin Roşca Stănescu (SRS zicea că i-a zis nu ştiu ce, preşedintele dezminţea), a anunţat decizia de înregistrare audio (în cazul telefoanelor) şi audio-video (în cazul întîlnirilor) a tot ce vorbeşte cu un interlocutor.

După emisiune, un tip inteligent m-a sunat pentru a-mi spune că Victor Ponta va avea insomnii după această afirmaţie de a mea.

Împreună cu interlocutorul am căzut de acord că difuzarea înregistrărilor ar fi o lovitură mortală pentru Victor Ponta.

Baronii PSD, Dan Voiculescu, argații de pe moșia mediatică a lui Dan Voiculescu, care şi aşa îl suspectează pe Victor Ponta că-i mînă-n mînă cu Traian Băsescu în chestiunea Justiţiei, i-ar lua imediat gîtul.

Asupra unui punct n-am căzut de acord:

Că Victor Ponta nu va mai avea somn după dezvăluirea mea.

Cu un arsenal de televiziune şi ziare care latră, schelălăie, scot limba și se puricesc la simplul său îndemn, pe Victor Ponta îl doare în bască de ce spun eu într-o seară pe un post tv, la concurenţă cu zecile de trăncănitori din studiourile tv de ştiri.

Miercuri, la interviul acordat Evenimentului zilei, transmis în direct pe B1 Tv, a avut loc următoarea discuţie:

Dan Andronic: Dar, spuneţi-mi, de ce aţi făcut publice înregistrările? Pentru că e, într-o formă sau alta, încălcarea unei cutume.

Traian Băsescu: Da, pe care am respectat-o întotdeauna, pînă acum, cînd s-au depăşit nişte limite. Aduceţi-vă aminte că Victor Ponta a mai făcut şi declaraţii de genul «în timpul consultărilor, preşedintele îşi căuta sticla de whisky pe lîngă fotoliu». Şi am tot înghiţit…

Dan Andronic: Şi acum ce v-a deranjat?

Traian Băsescu: Faptul că a spus că m-am purtat ca un bădăran cu doamna ministru. După părerea mea, a fost o discuţie absolut corectă, în care nu am jignit-o nici o clipă şi se vede din filmare şi în care am încercat să găsesc motivaţia pentru care să promulg cu conştiinţa împăcată această lege. Iar faptul că Victor Ponta a făcut declaraţii extrem de urîte – «preşedintele nepregătit» – cînd de fapt, ei erau nepregătiţi –, «preşedintele a jignit-o pe doamna ministru şi i-a spus că diploma lui valorează mai mult decât cea de la Harvard»… Sunt lucruri pe care, la un moment dat, nu le mai poţi tolera. Vă asigur însă că dacă, la un moment dat, aş lua decizia să fac publice întrunirile pe care le-am avut cu Victor Ponta…

Dan Andronic: Se poate ajunge la chestiunea asta?

Realizator: Luaţi în considerare?

Traian Băsescu: Este un lucru…

Dan Andronic: Adică, este vreun protocol pentru aşa ceva, de întâlniri?

Traian Băsescu: Nu există nici un protocol, acolo ştie toată lumea că atunci cînd vine la preşedinte apasă pe buton cînd vorbeste, deci se înregistrează.
Dan Andronic: Deci nu numai video, ci şi audio.
Traian Băsescu: Se înregistrează, se filmează, nu există variantă să fii la preşedinte şi să nu se înregistreze convorbirea…

Realizator: Dacă premierul continuă cu atacuri dure, vă gîndiţi la posibilitatea să…

Traian Băsescu: S-ar putea să-l arăt cum a arătat de cînd e premier, cînd am spus că se poartă ca un pisicuţ cînd e cu mine, să ştiţi că n-am exagerat deloc. Şi dacă vom ajunge la stadiul la care să încerce să perpetueze această minciună publică, ce-i face el preşedintelui cînd vine la Cotroceni, voi fi obligat să iau măsuri de punere în realitate a modului cum se desfăşoară discuţiile“.

Traian Băsescu confirmă că există înregistrări devastatoare cu Victor Ponta frecîndu – se pisicește de cracul pantalonului său.

E un motiv pentru Victor Ponta să nu doarmă liniştit?

Nu cred.

Pentru că:

a) Aşa cum îl ştiu, el va trage iar pe sfoară pe Traian Băsescu într-o discuţie între patru ochi, eventual neînregistrat.

b) Traian Băsescu n-are nici un interes să-l facă pe plac baronilor PSD şi lui Dan Voiculescu.

Va fi mai mult decît interesant de văzut cum se va comporta Victor Ponta după această ameninţare.

Va continua să-l înjure pe Traian Băsescu în public?

Sau îşi va modera tonul?

Răspunsul are trebui să fie acesta:

Depinde de decizia privind candidatura.

Dacă va candida, o ceartă pe bune cu Traian Băsescu i-ar fi fatală.

Dacă nu va candida, poate continua  să-l atace pe Traian Băsescu.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News