Se pare că România este nevoită să facă un nou împrumut colosal pentru anul 2020. Conform unui document publicat de Ministerul Finanțelor Publice (MFP), statul român va împrumuta aproape 87 de miliarde de lei în 2020, luând în calcul și volumul datoriei de refinanțat, în sumă de 46,3 miliarde lei, scrie Hotnews.

„Ținând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât și de cel al dezvoltării pieței titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanțat în proporție de cca 55% de pe piața internă și respectiv 45% de pe piața externă”, se arată în document.
 
Conform documentului, statul are de gând să emită euroobligațiuni, operațiuni de răscumpărare anticipată și preschimbare parțială a unor serii de euroobligațiuni existente pentru a reuși să „atragă” resurse financiare în valoare de 6 miliarde de euro de pe piețele financiare externe. 
„Prin împrumuturile externe, Ministerul Finanțelor Publice are în vedere reducerea riscului de refinanțare prin extinderea duratei medii rămase a portofoliului de titluri de stat, în condiții avantajoase de cost, diversificarea bazei investiționale, precum și menținerea și consolidarea rezervei financiare în valută existentă la dispoziția Trezoreriei Statului”, spune MFP.