Evenimentul ZileiPoliticaRomânia, conflict cu Rusia! Se cere expulzarea omului lui Putin

România, conflict cu Rusia! Se cere expulzarea omului lui Putin

România, conflict cu Rusia! Se cere expulzarea omului lui Putin
S-au inflamat spiritele pe tărâm diplomatic între România și Rusia.

UPDATE 2 – „Având în vedere recentele postări ale Ambasadei Federației Ruse la București pe rețelele de social media, inclusiv cu privire la interpretări ale istoriei României, în contextul discursului Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei, la Seara regală a Corpului Diplomatic, la 21 noiembrie 2019, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a dispus ca ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, sa fie chemat astăzi, 26 noiembrie 2019, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, unde a avut loc o discuție la nivel de director general.

În acest context, partea română a subliniat caracterul inacceptabil al poziționărilor misiunii diplomatice ruse și a reiterat importanța evitării retoricii neconstructive și necesitatea menținerii discursului public în limitele uzanțelor diplomatice pentru evitarea unui impact negativ asupra relațiilor bilaterale. Partea română a reiterat apelul pentru discutarea trecutului istoric în cadrul formatelor instituționale specifice. De asemenea, a evidențiat importanța unor abordări pragmatice, fundamentate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional, în măsură să contribuie la promovarea unor relații constructive între state, precum și importanța respectării valorilor și simbolurilor fiecăruia”, se arată în comunicatul de presă trimis de MAE.


UPDATE – Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe român pentru a da explicații despre mesajul postat pe Facebook referitor la Casa Regală a României.


Recentele afirmații ale Custodelui Coroanei Regale, Principesa Margareta, au înfuriat Rusia. Replica Kremlinului a venit prin vocea ambasadorului Valery Kuzmin, al cărui atac virulent este condamnat cu fermitate de societatea civilă.

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei solicită președintelui Klaus Iohannis expulzarea din țară a ambasadorului Valery Kuzmin, urmare a „atacului suburban la adresa MS Margareta a României”.

Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei nu este deloc surprinsă că Rusia încă vede în Coroana Română o amenințare la adresa planurilor și intereselor sale în România, dar și în zona Balcanilor și a Mării Negre. (…) Asta înseamnă că misiunea Coroanei de a promova și apăra Țara de inamici este îndeplinită și de actuala generație regală.Credem că acest lucru este cel care a iritat și a enervat la culme reprezentanții în România ai Federației Ruse, acum câteva zile, prezenți la seara regală a Corpului Diplomatic de la Palatul Regal. Ambasada Federației Ruse a avut o reacție suburbană, care depășește uzanțele diplomatice, amintește de propaganda comunistă și reia multe dintre marotele promovate de diplomația domnului Putin. Se pare că spiritul lui Andrei Vâșinski, artizanul comunizării și subjugării României, încă dăinuie între pereții clădirii ambasadei de pe bulevardul Kiseleff”, se arată în comunicatul Consiliul Director al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Pe 21 noiembrie, cu ocazia unui eveniment dedicat Corpului Diplomatic acreditat la București și găzduit Palatul Regal, Principesa Margareta reamintea celor prezenți „toate atacurile Rusiei asupra securității noastre”.

La scurt timp, ambasadorul Valery Kuzmin replica printr-o postare pe Facebook, sub titlul „Despre fobiile istorice și geopolitice ale Custodelui tronului românesc”, acuzând-o pe fiica și succesoarea Regelui Mihai că răspândește minciuni NATO și îl citează pe Donald Trump.

În mesajul său, ANRM remarcă faptul că „agresiunea verbală față de Majestatea Sa Margareta nu face decât să arate încă o dată, dacă mai era nevoie, că discursul adresat corpului diplomatic la București și-a atins ținta și temerile vechilor agresați rămân, politica de alianțe a României fiind astfel justificată”.

În finalul documentului, Alianța Națională pentru Restaurarea Monarhiei îi cere președintelui Klaus Iohannism, „reconfirmat recent în funcție cu un scor ce nu mai are nevoie de alte argumente, să demareze procedurile pentru declararea domnului ambasador al Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, persona non-grata și trimiterea înapoi în Rusia”.


Accesează: